nieuws

Architect eist geld van poontwikkelaar

bouwbreed

Architect S. Reinarz (44) van Reinarz en Co uit Oud Beijerland heeft in een kort geding bij de Haagse rechtbank ruim een halve ton gevorderd van poontwikkelaar Balmont BV uit Montfoort.

Dat bedrag vormt 5 procent van de aankoopsom van een stuk bouwgrond in het Gelderse Groesbeek, waar Balmont momenteel 93 recreatiewoningen (verkoopprijs per stuk tot drie ton) tellend bungalowpark genaamd ‘De zeven heuvelen’ realiseert. De architect wil dat geld zien voor zijn ‘bemiddeling en inspanning’ die aan de verkoop van de grond door de gemeente aan de toekomstige exploitant van het recreatiepark, ‘New Parc Bosbeek’ begin dit jaar voorafging. Tot grote ergernis van de architect is hij daarna door Balmont niet alleen als ontwerper aan de kant gezet omdat hij te duur zou zijn, maar weigert de Montfoortse poontwikkelaar nu ook de bemiddelingskosten te betalen.

Balmont geeft toe dat het bedrijf inderdaad via de architect aan het vooralsnog lucratief lijkende miljoenenpo is gekomen, maar de architect zou geen noemenswaardige bemiddelingsrol hebben gespeeld. “Hij heeft ons voorgesteld aan de gemeente en daartoe hebben we toen een afspraak gemaakt, maar het regelen van een afspraak rechtvaardigt geen bemiddelingskosten van 5 procent over een aankoopsom van 960.000 gulden”, meende raadsvrouw, mr. A. van Ginkel, die namens Balmont optrad. “Balmont heeft zelf marktonderzoeken verricht, contact gelegd met investeerders en de overeenkomst tot stand gebracht”.

Alleen met hem

Ook zou de architect het volgens Balmont hebben doen voorkomen alsof de gemeente Groesbeek alleen met hem in zee wilde gaan. “In die veronderstelling tekenden wij de overeenkomst met de genoemde 5 procent, maar later bleek dat de gemeente ook nog onderhandelde met een derde partij, de lokale initiatiefgroep Groesbeek. Rainarz bleek met zijn mededeling dat hij exclusief dit po had, een zeepbel te hebben gepresenteerd”.

Architect Reinarz zegt dat hij daar wel open kaart over heeft gespeeld en dat hij wel degelijk werkzaamheden van bemiddelde aard heeft verricht voor de poontwikkelaar. Hij spande het geding aan omdat hij op korte termijn zijn aandeel daarvoor wil zien. Via een andere procedure wil de architect nog geld vorderen in verband met het honorarium dat hij als ontwerper van de bungalows is misgelopen. Uitspraak over twee weken.

Reageer op dit artikel