nieuws

Ambtenaren Zuid- Holland wisten van lekken gifbelt

bouwbreed

Ambtenaren van de provincie Zuid-Holland waren volgens de Zuidhollandse milieugeputeerde H. van der Vlist vorig jaar al op de hoogte van het lek in de damwand van het EMK-terrein in Krimpen a/d IJssel. In de zomer van 1993 waarschuwde het ingenieursbureau Haskoning dat maatregelen nodig waren. De Milieudienst Rijnmond sprak zelfs van een gevaar voor de volksgezondheid. Van der Vlist erkent volmondig dat “de overheid een flinke steek heeft laten vallen”. Hij zelf zou pas deze week op de hoogte zijn gesteld. Door de overvloedige regenval stond het grondwater op het EMK-terrein begin deze maand zo hoog dat het door de gaten in de dam naar buiten stroomde. De provincie liet het water vervolgens wegpompen en zuiveren.

Op het terrein van de voormalige Exploitatiemaatschappij Krimpen (EMK) aan de Hollandse IJssel zijn in het verleden grote hoeveelheden chemisch afval gestort. De provincie Zuid-Holland besloot eind jaren tachtig de vervuilde grond niet af te graven, maar in te dammen en te bedekken met een laag asfalt. Volledige sanering zou – 750 miljoen hebben gekost.

Reageer op dit artikel