nieuws

Activiteiten Hongaarse hotelmarkt stagneren

bouwbreed

In 1992 telde Boedapest 10.660 hotelkamers. Onder meer met het oog op de wereldtentoonstelling Expo’96 waren er nog 27 nieuwe hotels gepland, met een totaal van 6000 kamers.

De laatste twee jaar zijn er echter maar drie – kleine en goedkope – hotels bijgebouwd, met totaal minder dan 400 kamers, terwijl enkele grote hotels, zoals hotel Royal, intussen zijn gesloten, twee jaar voor de wereldtentoonstelling.

In 1990 werd de renovatie aangekondigd van hotel Royal, een der grootste hotels van Boedapest. De Canadese poontwikkelaar Sefri, die de tender won, hoefde voor dit klassieke hotel slechts 26 miljoen dollar neer te tellen. Sefri wilde het hotel met gedeeltelijk te lenen geld van de Wereldbank voor 130 miljoen dollar moderniseren.

Ruzie

Daartoe ging het hotel begin 1992 dicht, maar wegens een langdurige bureaucratische ruzie met de Hongaarse regering als verkoper heeft Sefri zich begin dit jaar teruggetrokken. Ook het 160 kamers tellende hotel Europa, gebouwd in 1974, begint een ruine te worden en er is geen investeerder te vinden voor de renovatie.

Een derde klassiek hotel in de problemen, hotel Palace aan de Rakoczi straat, is ook al enkele jaren dicht omdat men geen goede financiele constructie kan vinden voor de modernisering. Al met al zijn er de te jaren meer hotelkamers verdwenen dan bijgekomen.

De drie nieuwe hotels zijn twee goedkope twee-sterren hotels (Formula I en Agip Hotel) in de buitenwijken van Boedapest en hotel K en K (100 kamers) in de binnenstad naast de Opera, gebouwd door de Oostenrijkse familie Koller. Hoe het staat met de overige 24 geplande hotels is onbekend. Het lijkt erop dat de plannen een stille dood zijn gestorven.

Tenders

Er was sprake van de bouw van een super-de-luxe hotel met 207 kamers en veel winkels in het Greschen Paleis aan de Donau, een super-toplokatie naast de hotels Forum en Hyatt. Het bekende Indiase hotelbedrijf Oberoj onderhandelt hierover al vijf jaar, maar tot nu toe zit er nog weinig beweging in. Het Expo’96-bureau heeft in 1992 nog enkele tenders uitgeschreven, onder meer voor de bouw van hotels langs de Donau in het centrum van Boedapest, maar tot nu toe zonder resultaat.

Het geheel maakt een uiterst vreemde indruk twee jaar voor de opening van de Wereldtentoonstelling. Dat Expo’96 alsnog wordt afgeblazen is, gezien de reeds afgesloten internationale contracten, niet waarschijnlijk. Het ziet er dus naar uit dat er binnen enkele maanden een brandende vraag naar het bouwen van hotels in Boedapest zal ontstaan.

*)Dr. A. Sandor leidt in Amsterdam het Business Buro Oosteuropa en schreef dit artikel in opdracht van het Exportplatform VROM.

Reageer op dit artikel