nieuws

A’dam steekt f 2 mln in opstellen plan voor sanering vuilstort

bouwbreed Premium

Amsterdam trekt f 2 miljoen uit voor het maken van een saneringsplan voor een van de zwaarst vervuilde voormalige vuilstortplaatsen in Nederland, de Diemerzeedijk. De totale sanering gaat zeker – 180 miljoen kosten, waarvan 90 procent door het Rijk wordt betaald. Het plan wordt onder meer opgesteld om te voorkomen dat de kosten uit de hand lopen. De voormalige stortplaats voor chemisch afval moet een belangrijk recreatiegebied worden voor de in het IJmeer te bouwen wijk IJburg (Nieuw-Oost).

Eerdere plannen om de vervuilde grond af te graven werden verlaten, omdat het gevaar voor onder meer verspreiding te groot was. In 1992 viel daarom de beslissing de verontreiniging ‘in te pakken’ en onder een dikke afdeklaag schuil te laten gaan.

De Diemerzeedijk was van 1968 tot 1983 in gebruik als stortplaats voor huishoudelijk afval. Tussen 1959 en 1986 werd er tevens slib uit de Amsterdamse havens gedeponeerd en afval van een aantal grote Europese chemische bedrijven.

Reageer op dit artikel