nieuws

Zware boetes voor kartelvorming cementbedrijven

bouwbreed

De Europese Commissie staat op het punt om zware geldboetes op te leggen aan een groot aantal Europese cementfabrieken omdat ze prijsafspraken hebben gemaakt en de markt onder elkaar hebben verdeeld. Een en ander wordt in Brussel volledig in strijd met de Europese concurrentieregels genoemd.

De Europese Commissie startte het onderzoek naar deze praktijken, waaraan zowat alle grote Europese cementfabrieken zich schuldig zouden hebben gemaakt, in 1989. Hoe hoog de boete voor de cementbedrijven wordt, wilde een woordvoerder van de Europese Commissie gisteren nog niet verklappen. Volgens de gangbare procedure echter ke de boetes oplopen tot 10 procent van de omzet van het afgelopen boekjaar. Op die manier kan de totale boete al gauw boven de 200 tot 300 miljoen gulden uitstijgen.

Welke cementbedrijven uiteindelijk een boete te verwachten hebben is evenmin bekendgemaakt in Brussel. Eerder werden daar wel de namen genoemd van CBR, (Belgie), inmiddels in handen van het Duitse Heidelberger, Holderbank (Zwitserland), Italcimenti (Italie), Lafarge Coppee (Frankrijk), Bleu Circle Industries (VK) en Dyckerhoff en Wildman (Duitsland).

Reageer op dit artikel