nieuws

Voor bouw dient zich goed vierde kwartaal aan

bouwbreed

Er dient zich voor de bouwnijverheid een goed vierde kwartaal aan. In vergelijking met vorig jaar is oktober uitstekend geweest en de vooruitzichten voor november zijn navenant.

Als de weersomstandigheden in december niet al te zeer tegenwerken, zal ook in de laatste maand van het jaar een prima omzet worden gerealiseerd.

Dat blijkt uit de bouwbarometer die is gebaseerd op vraag en aanbod van UTA-personeel en een peiling onder de opdrachtgevers van Brouwer Personeel te Leerdam. De orderportefeuille voor 1995 is bij een groot aantal bouwbedrijven nu al voor 75 tot 80 procent gevuld, met name met woningbouwpoen. Met dit goede vooruitzicht is er momenteel met name veel vraag naar werkvoorbereiders. Er is duidelijk sprake van een trend naar het op sterkte brengen van het bedrijfsbureau van ondernemingen. Dit past in het streven om de werkvoorbereiders meer verantwoordelijkheden te geven en met goed voorbereide poen te streven naar nul fouten. Op dit moment moeten nog te veel fouten op de bouwplaats gecorrigeerd worden.

Behalve naar werkvoorbereiders is er ook relatief veel vraag naar projectmatig in te zetten uitvoerders.

Kleine marges

Weliswaar zijn de vooruitzichten op het gebied van de woningbouw goed qua volume, maar de marges zijn nog steeds klein. Vooral in het oosten van het land staan de prijzen erg onder druk.

Op het gebied van de utiliteitsbouw laat de vorige maand aangekondigde verbetering nog steeds op zich wachten. Er zijn evenwel steeds meer indicaties dat een positieve wending niet lang op zich kan laten wachten: de leegstand van bedrijfsgebouwen neemt af en in de chemie wordt al weer geinvesteerd in nieuwe fabrieken, uitbreidingen en milieumaatregelen.

Er is een toenemende vraag naar onderhoudswerkzaamheden. De huurders van nu stellen hogere eisen aan de gebouwen die enkele jaren geleden vaak in hoog tempo zijn gebouwd. Sommige bouwbedrijven spelen hierop in met het opzetten van een aparte onderhoudspoot

De gww-sector heeft het in veel opzichten een stuk beter dan vorig jaar. Er worden veel onderhoudsbestekken vrij geven. Ook de Nederlandse wegenbouwers die actief zijn in Duitsland hebben voldoende werk. Wel blijkt goed personeel moeilijk te vinden.

Reageer op dit artikel