nieuws

Volkshuisvesting Oost-Europa vraagt hulp voor zelfhulp

bouwbreed Premium

De landen in het oosten van Europa ke met de hulp van Cecodhas de volkshuisvesting op orde krijgen. Dat gebeurt dan door middel van bilaterale contacten die ‘hulp bij zelfhulp’ geven. Nu al leiden samenwerkingspoen tot concrete ondersteuning en kennisoverdracht.

Cecodhas is de koepel van 47 organisaties op het gebied van de volkshuisvesting uit 23 Europese landen. Drs. B. Kempen van de Nationale Woningraad zei als president van Cecodhas op een bijeenkomst in Wenen dat uitwisseling van kennis en ervaring onder het motto ‘hulp bij zelfhulp’ de volkshuisvesting in het oosten van Europa het beste op weg helpt. Dat blijkt onder meer uit de resultaten van enkele samenwerkingspoen van Nederlandse corporaties met soortgelijke organisaties in oostelijk Europa.

De deelnemers dienen er echter voor te waken dat de ervaringen op een te kleine schaal blijven en dat telkens opnieuw het wiel wordt uitgevonden. Kempen wil nagaan op welke wijze Cecodhas in deze verbeteringen kan aanbrengen.

Een grotere invloed van de markt is noodzakelijk voor een beter functioneren van de volkshuisvesting. Een grotere commercie levert volgens Kempen echter niet alleen maar voordelen op. De groepen waarop de organisaties van Cecodhas zich richten raken door een echte marktwerking in de problemen omdat hun koopkracht te klein is. Betrokkenheid van een meedenkende en soms deelnemende overheid is en blijft in het westen en oosten van Europa noodzakelijk.

Reageer op dit artikel