nieuws

Vloeren samengesteld uit verticale planken

bouwbreed Premium

In Zwitserland is een nieuw type vloer met goede bio-ecologische eigenschappen ontwikkeld. Hij bestaat uit houten planken, die verticaal naast elkaar geplaatst worden. Door de planken met elkaar te verbinden ontstaat een houten constructievloer, waarmee overspanningen tot zeker 8 m haalbaar zijn. De vloer heeft een constructieve hoogte tot ca. 20 cm en wordt afgewerkt met een dekvloer van beton of leem. Aan de bovenzijde heeft de houten vloerplaat sleuven, ter verbetering van het verband tussen de constructie en de dekvloer.

In de houten vloer, een vinding van dipl.-ing. Natterer van de ETH te Lausanne in Zwitserland, wordt hout van de buitenzijde van boomstammen verwerkt. Meestal wordt dit hout vervezeld of gebruikt als brandhout. De vloerplaten van planken ke daarom relatief goedkoop uitgevoerd worden. In Zwitserland en Duitsland zijn enkele poen met een dergelijke houten vloerconstructie in voorbereiding.

Reageer op dit artikel