nieuws

Twee agenda’s rond Amsterdamse School

bouwbreed Premium

Zowel bij Uitgeverij 010 als NAi-uitgevers verscheen een agenda voor 1995 met een spiraalbandje. Het blijft jammer dat beide in Rotterdam gevestigde uitgevers geen oplossing vinden voor vrijwel gelijkwaardige uitgaven waar veel energie in verloren gaat. Vorig jaar verscheen 010 het eerst, dit jaar was NAi een week eerder.

De illustraties van de NAi-agenda hebben betrekking op minder bekend werk van architecten uit de Amsterdamse school. Soms gaat het om uniek materiaal dat – de laatste jaren – ‘niet eerder is gepubliceerd’. Een schitterend ontwerp, een nachtperspectief, van de Haagse Bijenkorf naar ontwerp van J.F. Staal is er een fraai voorbeeld van. Maar ook een watertoren van Eibink en Snellebrand voor een studieprijsvraag is uniek. Daarnaast komt men er ook inmiddels bekende tekeningen in tegen die binnen het kader van recente activiteiten zijn gepubliceerd. Het is echter duidelijk, dat men in het NAi-archief een ongekende rijkdom aan Amsterdamse Schoolontwerpen voorhanden heeft.De tweede agenda van Uitgeverij 010 is geillustreerd met de prachtige omslagen van het tijdschrift Wendingen. Onder de actieve redactie van architect Wijdeveld werden voor ieder nummer kunstenaars of architecten gevraagd een omslagontwerp te leveren. Mede door deze kunstwerken zijn de Wendingen op veilingen soms aan de dure kant.

Per weekbladzijde zijn twee omslagen of de voor- en achterzijde van een ontwerp opgenomen, geheel in kleur. Men treft er onder meer prachtige voorbeelden van de typografie van de Amsterdamse School tussen aan voor bijvoorbeeld afleveringen die gewijd waren aan Mendelsohn en Frank Lloyd Wright.

Beide agenda’s zijn in een spiraalband – en bij dezelfde Belgische drukker gemaakt – en gelijkwaardig van verzorging en prijs. Het maakt de keuze voor liefhebbers van de Amsterdamse School er niet eenvoudiger op.

Architectuuragenda voor 1995 ‘De onbekende Amsterdamse School’. NAi Uitgevers, Rotterdam.

ISBN 90 72469 64 X. Prijs: – 32,50.

Id. ‘De covers van Wendingen 1918-1931’. Uitgeverij 010, Rotterdam. ISBN: 90 6450 207 2. Prijs: – 34,50.

Reageer op dit artikel