nieuws

Slankere constructie met ‘gewapend hout’

bouwbreed Premium

American Laminators uit de Verenigde Staten heeft, in samenwerking met onder meer Akzo Nobel, een techniek ontwikkeld om gelamineerde houten constructies te wapenen met aramide- en koolstofvezels. De vezels worden ingebed in een kunststof laag, die in de gelamineerde balk wordt opgenomen.

De wapening wordt aangebracht op de plaatsen waar de grootste krachten optreden. Belangrijkste voordeel van dit ‘gewapende hout’ is dat bij een gelijke sterkte een slankere constructie kan worden gemaakt. Bovendien ke goedkopere houtsoorten worden gebruikt dan bij gelamineerde spanten die niet zijn voorzien van een wapening. Akzo Nobel Amerika leverde de vezels voor de constructie: de aramidevezel Twaron voor het opnemen van de trekkrachten aan de onderzijde en de koolstofvezel Fortafil voor de drukkrachten aan de bovenzijde van de balk.

Reageer op dit artikel