nieuws

Plato Hout draagt Plato technologie verder uit

bouwbreed Premium

Teneinde de Plato-technologie, een speciale houtveredelingsprocedure, uit te dragen, is de ‘Plato Hout BV’ opgericht. Deze BV is tot stand gekomen door initiatiefnemers verenigd in Cr en dO, een nieuwe ontwikkelingsmaatschappij voor milieuverdienstelijke poen, een zestal houtbedrijven en Stork NV.

De nieuwe bv stelt zich ten doel het proces marktrijp te maken. De Plato-techniek, waarbij de aanwezige hemicelluloze en lignine worden omgezet in een nieuw hars, maken het hout dichter, waardoor het aan duurzaamheid wint.

Stabiliteit

De dimensionaliteit en stabiliteit worden daardoor sterk verbeterd, waardoor het hout niet meer werkt. Het ontwerp van de proefinstallatie is nu in volle gang. De research van het Koninklijke Shell Laboratorium Amsterdam(KSLA) is na een korte onderbreking door Plato Hout BV te Haarzuilens voortgezet.

Wageningen

Als locatie voor het po is Wageningen gekozen, onder andere vanwege de aanwezigheid van de kennisbron van de Landbouw Universiteit aldaar. De Plato-technologie is toe te passen op snelgroeiende boomsoorten zoals de populier, de douglas en de eucalyptus. De verduurzaming geschiedt derhalve zonder gebruik te maken van toevoegingen.

De deelnemende houtbedrijven zijn: A. Van den Berg BV te Nieuwerbrug a/d Rijn, Dekker Hout Den Haag BV te Den Haag, De Groot-Vroomshoop BV te Vroomshoop, Houthandel G. Wijma en Zonen BV te Kampen, Kegro Deuren BV te Groesbeek en STIHO BV te Nieuwegein.

Het ontwikkelingsplan kost – 5 miljoen. Het plan zal voor een belangrijk deel worden gefinancierd door verschillende Ministeries.

Reageer op dit artikel