nieuws

NBM kan verder met ontwikkelen Piet Smitterrein

bouwbreed Premium

De ontwikkelaars van NBM-Amstelland ke opgelucht adem halen. De commissie Ruimtelijke Ordening (RO) van de gemeente Rotterdam ging gisteren bijna kritiekloos akkoord met het Masterplan Piet Smitterrein. Alleen de architecten moeten nog even terug naar de tekentafel.

Het Piet Smitterrein is gelegen aan de Zuidoever van de Maas. Het gebied komt naar alle waarschijnlijkheid als eerste binnenstedelijke grote bouwlocatie na de Kop van Zuid aan snee. Voor de ontwikkeling van de deelgemeente IJsselmonde is het Piet Smitterrein van groot belang, omdat het een aanzuigende werking zal hebben. De economie van de deelgemeenten wordt versterkt. Zo gaat men ervan uit dat het gebied werk zal bieden aan 400 tot 600 mensen.

In de toekomst moet dit nu nog kale gebied plaatsbieden aan 1100 huizen voor de marktsector, 40.000 vierkante meter commercieel vastgoed en negenhonderd parkeerplaatsen. Om de relatie met het Stadion Feijenoord te versterken staan de winkels in teken van de sport en vrije tijd. Bij de thematisering moet gedacht worden aan mega-sportzaken en winkels die bijvoorbeeld CDI’s verkopen. “De koppeling met het nieuwe Maasgebouw van het Stadion Feijenoord behoort ook tot de mogelijkheden”, aldus een gemeentelijke medewerker tijdens de behandeling.

Om het gebied ook een uitgaanscentrum te geven staat een megabioscoop op de bouwtekening. Echter de commissie zet bij dit onderdeel vraagtekens bij de haalbaarheid.

Penibel

Inmiddels is wel duidelijk geworden dat de kantoorontwikkeling op het Smitterrein op de lange baan is geschoven. De kantorensituatie in Rotterdam is dermate penibel, dat pas op het eind van het plan (2005) mogelijk kan worden gedacht aan kleine ontwikkelingen. De gemeente Rotterdam denkt dan aan kantoren van 1500 vierkante meter die puur zijn gericht op bedrijven die zijn gevestigd in Zuid.

In het eveneens gisteren behandelde rapport ‘Kantoren Rotterdam 1994’ blijkt dat de kantoorontwikkelingen in het gebied afhankelijk is van de zogenaamde Olympusstudie. Piet Smitterrein is onderdeel van het Olympuspo dat de ontwikkeling betreft van onder andere het Stadion Feijenoord, station Lombardijen en de Olympia- en Stadionweg. In het rapport wordt aangegeven dat de gehele leegstand op 1 januari 1994 is opgelopen tot 8,7 procent. Over 1993 lag het percentage nog op 7,8.

Tekentafel

De commissie RO had moeite met het massaliteit van het plan. De bebouwing staat als een ‘wand’ langs de Maas en zorgt daardoor voor een gesloten front. Wethouder Kombrink zegde de commissie toe dat de architectenbureaus Soeters en Uytenhaak zich nog eens over de tekeningen zullen buigen. Daarnaast zegde de ontwikkelaar Amstelland Vastgoed, de potak van NBM-Amstelland, toe dat de gebouwen geheel uit duurzame bouwmaterialen zullen worden opgetrokken. “Daartoe is een convenant gesloten met alle mogelijke milieuverenigingen”, aldus een medewerker van Amstelland.

Eind dit jaar moet de financiele onderbouwing van het plan klaar zijn en midden 1995 moet men dan aanvangen met de eerste fase woningbouw. Opvallend is dat de ontwikkelaar zich ook in moet zetten voor de buitenruimte. De commissie was het er unaniem over eens dat het plan valt en staat bij het beheer van de buitenruimte. “De gedachten gaan uit van een pot die wordt gevuld door de ontwikkelaar en toekomstige huurders van woningen en winkels. Hieruit moet de aanleg en onderhoud worden gefinancierd.”

Reageer op dit artikel