nieuws

Minister opent vandaag officieel nieuwbouw: Gevangenis Doetinchem in recordtijd uit ‘grond gestampt’

bouwbreed

Minister van justitie, Sorgdrager opent vandaag de nieuwbouw van het Huis van Bewaring in Doetinchem. Het voor ruim f 17 miljoen gebouwde complex is bijna in een recordtijd ‘uit de grond’ gestampt. Immers, pas in maart van dit jaar werd met de eerste grondwerkzaamheden begonnen. Nu biedt het complex plaats aan 96 gevangenen.

De operatie CAP ’96, codenaam voor de uitbreidingsoperatie waarmee justitie bezig is, ligt goed op stoom. Zoals bekend moet in het kader van CAP ’96 de komende twee jaar het gevangeniswezen met ongeveer 4050, de jeugdinrichtingen met 400 en de TBS-inrichtingen met 100 plaatsen worden uitgebreid.

Met deze niet kinderachtige uitbreiding is ruim f 1,9 miljard gemoeid. Het belangrijkste bestanddeel hiervan bestaat uit de bouwkosten die de f 1,5 miljard belopen.

Uit de voortgangsnotitie die Sorgdrager deze maand naar de Tweede Kamer stuurde, blijkt dat de operatie op wat vertragingen na voorspoedig verloopt. Zo wil het bijvoorbeeld bij de gevangenis van Den Haag nog niet zo vlotjes verlopen. Hier is een uitbreiding van 68 plaatsen voorzien. Omdat echter moet worden aangebouwd bij een ‘vol in bedrijf’ zijnde gevangenis verwacht Sorgdrager dat de uitvoering van het volledige po zich over een langere periode zal uitstrekken. Verder wordt nog met de gemeente Utrecht naar een goede locatie gezocht en is de oplevering van de nieuwbouw in Spijkenisse door de slechte weersomstandigheden van een paar weken geleden vertraagd.

Zo niet de nieuwbouw in Doetinchem die in een kleine zeven maanden op het terrein van de Penitiaire Inrichting ‘De Kruisberg’ is verrezen.

Haast

Haast was hier namelijk geboden omdat ‘Doetinchem’ open moest als het huis van bewaring in Zutphen dicht ging. Deze gevangenis verkeerde in een zeer slechte staat en moest wijken voor de nieuwbouw van de Zuthpense rechtbank.

Ursem Unit Bouw uit Wognum, de aannemer van het po dat overigens door Ursem UNIT Bouw is ontwikkeld, plaatste in april van dit jaar de eerste celunit. Elke unit bestaat uit twee tegenover elkaar liggende cellen, compleet met stopcontacten en sanitair en een middengang. Deze units kwamen rechtstreeks uit de fabriek.

Het huis van bewaring telt in totaal twee verdiepingen en is gebouwd in de vorm van een H: twee langgerekte stroken, verbonden door een gang. In het achterste gebouw bevinden zich de cellen, 48 per verdieping.

Op de begane grond, in het voorste gebouw, zijn de spreekkamers, bezoek-afdeling en de werkzalen ondergebracht. Op de eerste verdieping van het voorgebouw zijn de vergaderzalen en de directieruimten gesitueerd.

Blikvanger

Blikvanger van het geheel vormt echter het zogenoemde tropendak dat, evenals de rest van het gebouw, door architect Martin van Dort ontworpen is. Het gaat hierbij om een tweede dak dat door middel van gekromde liggers boven het platte dak zweeft. Dit ‘tweede dak’ heeft een ronde vorm en steekt ver over de rand van het platte dak heen. De lucht die tussen deze ontstane strook van anderhalve meter circuleert zorgt ervoor dat het in het gebouw altijd een paar graden koeler is.

Tijdens de rondleiding legde Van Dort uit dat hij voor deze constructie gekozen heeft omdat het gebouw van lichte materialen als staal en hout is geconstrueerd. “Hierdoor wordt het binnenklimaat door de natuurlijke trek bij het platte dak gekoeld.” Tussen het platte dak en het tropendak zijn aan de binnenkant roosters aangebracht. In dit kader vervult het dak ook een belangrijke rol in de beveiliging van de gevangenis.

Verder zorgt deze oplossing er ook voor dat pijpen en andere techniek die op het platte dak staan aan het oog worden onttrokken.

Functioneel

“Het is ten eerste architectonisch mooi, maar ook functioneel, want als een gedetineerde tegen de gevel opklimt kan hij verder geen kant meer op”, aldus architect Van Dort.

Het bruto vloeroppervlak van de nieuwbouw bedraagt ongeveer 6250 m2.

De vervanging van het Huis van Bewaring in Zutphen betekent tevens een toename van het personeel. In de nieuwbouw komen 170 mensen te werken. Dat betekent een uitbreiding van 75 medewerkers.

Een kijkje op de binnenplaats van de nieuwe gevangenis in Doetinchem. De linker houten spanten op de foto zijn van het overhellende tropendak.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels