nieuws

Maaslands bedrijf krikt moeiteloos daken omhoog

bouwbreed Premium

De vraag naar het omhoog brengen van daken van bestaande bebouwingen in met name de agrarische sector neemt toe. Het Maaslands bedrijf T.C van der Dool en Zn, dat zich richt op het verhogen en rechtzetten van kassen en bedrijfsruimten, heeft zich sinds vorig jaar gespecialiseerd in het omhoog brengen van daken van ligboxenstallen. Met succes. De vraag is onverwacht groot.

Veel boeren hebben belangstelling voor het toepassen van de methode van het Maaslandse bedrijf. Het omhoog brengen van een dak is namelijk veel goedkoper dan het laten slopen en herbouwen van een stal of het plaatsen van een nieuw dak. De kosten van een dak-omhoog-krik-operatie bedragen afhankelijk van de grootte van het dak zo’n – 20.000 tot – 30.000.

Drukte

Willem Kruizinga, werkplaatschef voorbereiding bij Van der Dool, vertelt dat het bedrijf in twee jaar tijd inmiddels bijna twintig daken van schuren heeft verhoogd.

“Eerst gaan we kijken wat voor soort schuur het is. We meten de boel op en vervolgens plaatsen we de krikken onder het spantwerk van de schuur. Trekstangen en scheerlijnen zorgen ervoor dat het dak loodrecht boven de muren blijft. Vervolgens zagen of snijden we de spanten of andere verbindingsmiddelen doormidden.”

Van der Dool werkt met pneumatische krikken die het dak middels lucht omhoog pompen. Elke krik kan een gewicht van 1,5 ton omhoog persen, zo vertelt Kruizinga. “Per spant plaatsen we 4 of 5 krikken. Het dak gaat dan gelijkmatig omhoog. Meestal is dat ongeveer een meter.” Wanneer het dak op de vereiste hoogte is gekomen, worden de spanten gestut en vastgezet met speciaal gemaakte stutten.

Belangstelling voor de dak-verhoog-methode van Van der Dool is er volop. Het bedrijf heeft de grootste drukte tijdens de zomermaanden. Veel boeren willen juist dan hun schuur verhogen omdat het vee dan buiten is, legt Kruizinga uit.

Reageer op dit artikel