nieuws

Komatsu produceert 10.000ste Europese graafmachine

bouwbreed Premium

Komatsu UK, gevestigd in het Engelse Birtley, heeft een mijlpaal bereikt met de produktie van de 10.000ste hydraulische graafmachine. Veruit het merendeel van deze machines bestond uit rupsmachines terwijl sinds betrekkelijk korte tijd een mobiele graafmachine aan het leveringsprogramma is toegevoegd.

Dat de vraag naar mobiele hydraulische graafmachines toeneemt, zelfs in Engeland, heeft ertoe geleid dat binnen afzienbare tijd een tweede model op de markt geintroduceerd gaat worden. Dit model is een eigen ontwerp van de fabriek in Birtley en zal niet alleen voor de Europese markt bestemd zijn maar wereldwijd gebracht worden. Dit in afwijking van het eerste door Komatsu UK ontworpen model.

Groei

Sinds de overname in 1985 van deze fabriek door Komatsu kende de produktie van graafmachine een grillig verloop. Na een aanvankelijke scherpe stijging tot 1989, in welk jaar men 1900 stuks graafmachines bouwde, viel men sterk terug tot een dieptepunt in 1992 toen ‘maar’ 1200 machines werden geproduceerd. Een inkrimping van het personeelsbestand van 430 tot 350 man plus een investering van ruim – 20 miljoen in produktiemiddelen stelden het bedrijf in staat de recessie te overleven. Op dit moment profiteert men van een sterke stijging in de vraag, waarbij het opvallend is dat de Duitse afzetmarkt nog steeds hapert.

Totale produktie

Dit jaar zal de totale produktie ruim 1300 stuks bedragen, hetgeen overigens een kleine 60% lager is dan de produktie die de Engelse fabriek aan kan. Voor volgend jaar verwacht men een produktie van 1500 stuks. Daarnaast start men de produktie van bodies voor de in Japan te vervaardigen dumptrucks en de vervaardiging van een serie aanbouwhulpstukken die het eigen label zullen voeren.

Reageer op dit artikel