nieuws

GIW draait op voor de meerkosten ‘Kalorama’

bouwbreed

De stichting Garantie Instituut Woningbouw (GIW) is door de Raad van Arbitrage Bouwbedrijven in wat de ‘Kalorama-zaak’ is gaan heten in het ongelijk gesteld. Dat betekent in de praktijk dat het GIW moet opdraaien voor de meerkosten die de Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK) heeft gemaakt.

Zoals bekend gaat het om de financiele afwikkeling van de fouten rond de heteluchtverwarming in de Hoofddorpse uitbreidingswijk Kalorama II. In de loop van dit jaar zijn daar na jaren ellende en soebatten nieuwe verwarmingsinstallaties geplaatst. Daarbij ging het om twee types. Enerzijds de ‘goedkope’ Shelter-oplossing van ingenieur Hulscher en anderzijds de ‘duurdere’ Brink-installatie. Een eerdere uitspraak van de Raad van Arbitrage beval de Shelter aan maar het GIW vond deze oplossing toentertijd onvoldoende en gaf de bewoners van de Hoofddorpse wijk zelf de keus. Op negentien gevallen na kozen zij de duurdere Brink-oplossing. SWK liet het hier echter niet bijzitten en stapte dus succesvol naar de Raad.

Niet bekend

Maar dit bedrag zal nog aanzienlijk ke gaan oplopen. Immers, Hulscher Engineering zegt in de uitspraak van de arbiters wederom de bevestiging te zien dat zijn Shelter een goede oplossing was en overweegt juridische stappen. “Er zijn nu in totaal negentien apparaten van mij geplaatst. Oorspronkelijk zouden het er in de tachtig zijn. Ik heb door het GIW omzetverlies geleden. Mijn advocaat gaat de uitspraak uitpluizen om te bekijken of er handvatten inzitten om dat verlies op enigerlei wijze gecompenseerd te krijgen.” Wederom een gang naar de Raad van Arbitrage wordt door hem dan ook niet uitgesloten.

Reageer op dit artikel