nieuws

ENCI stookt ovens met autobanden

bouwbreed

De cementfabrikant ENCI te Maastricht doet proeven met het stoken van cementovens met onder andere afgedankte autobanden. Op deze manier kan eenderde van de jaarlijkse berg versleten banden weggewerkt worden. De banden bevatten gemiddeld per stuk evenveel energie als ruim tien liter olie.

Bij het verbranden daarvan ontstaan zwavel en gesmolten ijzer. De zwavel wordt in het cement gebonden en komt niet meer als zwaveldioxyde via de schoorsteen in de lucht. Het ijzerdraad uit de banden wordt in het cement opgenomen. Daardoor is het niet meer nodig ijzer aan het produkt toe te voegen. In Duitsland, Belgie en elders wordt al langer gebruik gemaakt van granulaat van autobanden als brandstof voor cementovens. Het experiment van ENCI is het eerste in Nederland.

Reageer op dit artikel