nieuws

Drie series elektrische vorkheftrucks van Yale

bouwbreed Premium

Nog juist voor de vakbeurs Logistica introduceert importeur L.A.van Eijle en Co. te Vlaardingen, drie nieuwe typen elektrische vorkheftrucks; een drie-wiel serie en twee vier-wiel series. Afgaande op het uiterlijk van de machines is hier duidelijk sprake van een voortzetting van de Yale-lijn waarmee in 1989 een begin werd gemaakt.

Bij al de nieuwe modellen is de bekende ‘wiglijn’ herkenbaar. Door het opvallende ontwerp hebben de trucks niet alleen een laag zwaartepunt hetgeen bijdraagt aan een maximale stabiliteit, maar bovendien is hierdoor de instap zo laag mogelijk.

De compact gebouwde trucks zijn standaard uitgerust met de zogenaamde ‘World mast’, een eigen ontwerp van Yale waarbij een optimaal zicht op de last wordt verkregen. Op alle modellen is de tweedelige mast met lage en vrije heffing verkrijgbaar, terwijl een driedelige mast met volledig vrije heffing ook leverbaar is. Met deze grote keuze kan vrijwel elke hefhoogte worden bereikt.

Driewieltruck

De ATF is een driewieltruck die wordt geleverd in de capaciteiten van 1600, 1800 en 2000 kg op 500 mm lastzwaartepunt. Het 48 V-systeem drijft o.a. de twee gescheiden voorwielen aan door middel van twee 4,6 kW rijmotoren. De ingebouwde electronica samen met het geintegreerde zelfdiagnosesysteem zorgen voor soepele acceleratie en besturing. Op het dashboard zijn alle condities duidelijk afleesbaar. Daarnaast is het mogelijk de electronica zo af te regelen dat bepaalde hef- rijkarakteristieken ke worden begrensd.

Ook deze serie is uitgerust met een waarschuwingssysteem zodat bestuurder te allen tijde de met de voet bediende handrem moet inschakelen alvorens hij de truck verlaat. Dit signaal is ook hoorbaar wanneer bij het verlaten van de truck de rijrichtingschakelaar nog in voor- of achteruitpositie staat.

AGF-serie

De nieuwe AGF-serie vervangt de AGS-serie. Het betreft hier vierwiel elektrische trucks op massieve banden. De trucks zijn leverbaar in de capaciteiten van 2000, 2500 en 3000 kg hefvermogen. Het elektrische systeem heeft vermogens van 72 of 80 Volt. Hierdoor kan veel vermogen worden geleverd waardoor snel en hoog heffen mogelijk is, naast de toepassing van voorzetapparatuur. Evenals de ATF-trucks zijn de AGF’s uitgerust met een met de voet bediende handrem evenals het zelfdiagnosesysteem.

De nieuwe ABF-serie bestaat uit vierwiel aangedreven trucks met hefcapaciteiten van 1600, 1800 en 2000 kg. De trucks staan op volrubberbanden.

Bij dit ontwerp zijn is de batterij laag tussen de wielen geplaatst, waardoor een laag zwaartepunt wordt verkregen hetgeen de stabiliteit sterk verhoogt. Hierbij is de instap opvallend laag gebleven. Door toepassing van het 72 c.q. 80 Volt systeem zijn deze trucks zeer krachtig waardoor de ook geschikt zijn voor werkzaamheden buiten.

De trucks zijn nagenoeg geruisloos, hetgeen wordt bereikt door toepassing van transistor gestuurde elektronica. Ook staat deze transistorbesturing garant voor optimaal gebruik van energie, hetgeen resulteert in een betere uitnutting van de batterijcapaciteit. Het dashboard is zeer compleet, waardoor de chauffeur constant wordt geinformeerd over alle belangrijke rij- hef- en batterijcondities.

Met deze F-serie als laatste heeft Yale in betrekkelijk korte tijd zijn complete elektrische programma vernieuwd en aangepast aan de laatste eisen met betrekking tot ergonomie en prestatie.

De modellen uit de ABF-serie van Yale zijn vierwiel aangedreven en staan op volrubberbanden.

Reageer op dit artikel