nieuws

Bouwmogelijkheden in hoofdstad te beperkt dus: Amsterdam moet wel geloven in IJburg

bouwbreed Premium

De planvorming voor de realisering van IJburg, beter bekend onder de naam Nieuw Oost, is in volle gang. In 2010 moet de stadswijk van in totaal zo’n 18.000 woningen uit het IJ-meer zijn verrezen. Een miljoenenpo waarvan de financiele haalbaarheid nog steeds niet voor de volle honderd procent zeker is. Met name de kosten van de landwinning zijn nog verre van helder. Een proef landwinning van 3 hectare is momenteel in volle gang en moet op veel prangende zaken antwoord geven. Een bont gezelschap bestaande uit onder anderen gemeente- en provincieambtenaren en journalisten namen deze week op een in 1971 uit de vaart genomen IJ-veer een kijkje op de toekomstige bouwlocatie. Bij elkaar een kleine drie uur varen en een kwartiertje kijken ‘naar (nog) niks’. Een reportage.

De motoren van het ‘Nieuwendammer bootje’, de IJ-veer XIII uit 1927, zijn gestopt. De voormalige veerpont dobbert op het IJ-meer. Er staat een stevige koude bries die de passagiers op het dek doet rillen. Een goede anderhalf uur na vertrek achter het Amsterdamse Centraal Station heeft ‘het bootje’ het reisdoel bereikt: een deel van het IJ-meer dat ten behoeve van de nieuwe stadswijk IJburg, beter bekend onder de naam Nieuw Oost, moet worden ‘ingepolderd’. Het groepje persmensen, dat op uitnodiging van de pogroep IJburg en de Amsterdamse wethouder voor de Ruimtelijke Ordening, Duco Stadig, de bootreis heeft gemaakt, staart over het water. In de verte is een ponton te zien waarop een keet van de Hollandse Aannemings Maatschappij BV zetelt. Deze onderneming is onlangs begonnen met de aanleg van het proefeiland in het meer. Verder liggen ogenschijnlijk kris-kras door elkaar kleinere pontons die kabels boven water houden. Verder is er niets. Helemaal niets. Ja, water. Water is er in overvloed. En je kan genieten van het vergezicht over het IJ-meer. De karakteristieke bebouwing van Durgerdam is waarneembaar evenals het aloude vestingseiland Pampus. Maar verder valt er op deze gure oktobermiddag weinig te beleven op dat immer klotsende water. Ook de Amsterdamse wethouder Stadig staart maar een beetje voor zich uit. Bedachtzaam trekt hij aan zijn pijp. Op de vraag of hij staat te mijmeren over de toekomstige stadswijk lijkt hij op te schrikken. Het antwoord blijft echter uit. Na een herformulering van de vraag of de wethouder hier op deze plek straks eengezinswoningen voor zich ziet met spelende kinderen verschijnt er een glimlach op zijn gelaat. “Dat moet toch ke. Ik zou niet weten waarom het niet kan. Het is een uitstekende locatie.” Stadig zal echter nog het nodige geduld moeten betrachten. Als het allemaal meezit zal de eerste paal van de in totaal 18.000 woningen die IJburg moet gaan tellen pas in de loop van 1999 worden geslagen. Pas na de eeuwwisseling zullen de eerste huizen waarvan het meerdendeel in de vrije sector worden opgeleverd.

Reageer op dit artikel