nieuws

Architectuurprijs Ruhrgas AG voor Bundestag Bonn

bouwbreed Premium

De Duitse collega’s van de Gasunie hebben twaalf jaar geleden de ‘Deutscher Architektur Preis’ ingesteld. Onlangs is de onderscheiding toegekend aan Gunter Behnisch en Partner voor de transparante plenaire zaal van de Bondsdag aan de oever van de Rijn.

Gelijktijdig is een boek verschenen met een overzicht van de belangrijkste genomineerde ontwerpen.

Ze tonen aan dat vorig jaar een aantal belangrijke gebouwen naar ontwerp van buitenlandse architecten werd voltooid, waaronder een bedrijfsgebouw van de Britten James Stirling en Michael Wilford, de Kunsthal in Bonn van de Oostenrijker Gustav Peichl en een representatiegebouw voor Max Weishaupt in Schwendi van Richard Meier.

Daarnaast zijn uiteenlopende poen van Duitse architecten opgenomen zoals een particuliere expositieruimte voor kunst van Herzog en De Meuron, de passagiershal op de luchthaven van Munchen en een sterk de aandacht trekkende begraafplaatskapel uit Maulburg van Gunter Ffeifer en Roland Mayer.

Deze gebouwen zijn gedocumenteerd in de vorm van tekeningen en kleurenfoto’s met toelichtingen bij de belangrijkste gebouwen en enkele beschouwingen, ondermeer bij de jaarlijkse prijs.

Bij de hoofdprijs wordt opgemerkt dat het om een voorbeeldig gebouw moet gaan. Dat levert ook een levendig standpunt op bij de binnenkort aanvangende renovatie van het gebouw in Berlijn waar veel kwaliteit onhaalbaar zal worden.

Januskop

De transparantie van Benish plenaire zaal aan de Rijn is in vele opzichten in volstrekte tegenstelling tot het ongenaakbare Berlijnse monument. Een van de feestsprekers vroeg zich af waarom het bekroonde gebouw niet eenvoudig naar Berlijn wordt verplaatst. Het gezicht van de democratie krijgt iets van een janeskop als men de huidige huisvesting met de toekomstige vergelijkt. Wellicht was Bonn een kortstondig sprookje dat realistisch met de belangrijke architectuurprijs is bekroond. Het boek geeft een goed tijdsbeeld van de hedendaagse architectuur in Duitsland, waarbij ook kleinere gebouwen voorkomen met een bijzonder hoge architectonische kwaliteit. Het eenvoudig maar goed verzorgde boek geeft aanleiding tot veel invalshoeken om de hedendaagse Duitse architectuurproduktie te benaderen.

‘Architektur in Deutschland 1993’ onder redactie van Jurgen Joedicke. Uitgave: Karl Kramer Verlag, Stuttgart 1994. Formaat: 22 x 25 cm, 136 blz. ISBN; 3 7828 4022 4.

Prijs: (ingenaaid) DM 28,00.

De plenaire zaal van de Bondsdag in Bonn ademt door haar transparante opzet een bij uitstek democratische sfeer en kreeg de belangrijke architectuurprijs van de Duitse gasdistrubiteur.

Reageer op dit artikel