nieuws

Amerikaanse bouw geeft lichte verbetering te zien

bouwbreed Premium

De maand augustus was redelijk voor de Amerikaanse bouwers, al was het geen spectaculaire maand. Er werd in totaal slechts 1,4 procent meer uitgegeven aan nieuwe bouwcontracten. Volgens de peilingen van F.W. Dodge steeg de waarde van de bouwactiviteiten, op jaarbasis en bijgesteld voor de invloed van de seizoenen, in augustus naar $285,3 miljard, tegen $281,3 miljard in juli.

Over de eerste acht maanden van dit jaar gezien, zijn de cijfers echter gunstiger, er werd in die periode $193,2 miljard besteed aan bouwactiviteiten, 7 procent meer dan de $180,2 miljard uitgegeven in de eerste acht maanden van 1993.

De woningbouw steeg in augustus met 2 procent, een gevolg van een toename van 1 procent in de bouw van eengezinswoningen en 10 procent in de veel kleinere sector van huizen voor meerdere gezinnen. Robert A. Murray, de hoofd-econoom van F.W. Dodge vond dit een hoopgevend cijfer. “De markt voor eengezinshuizen heeft zich hersteld, na een aantal maanden met kleine dalingen.”

De niet-residentiele bouw was in augustus stabiel, er werd in die sector voor $97,8 miljard aanbesteed. De bouw van nutspoen zag ook een kleine verbetering, een stijging van 2 procent naar $63,9 miljard, vooral door de aanbesteding van nieuwe bruggen, riolen en poen voor de aanvoer van drinkwater.

Econoom Murray van Dodge verwacht echter een terugloop in september, vooral in de woningbouw. “De stijging van de rente van hypotheken naar gemiddeld 8,7 procent kan leiden tot daling van de activiteiten in de bouw van eengezinshuizen”, zo waarschuwde hij. Gedurende de eerste acht maanden van dit jaar was de meeste bouwactiviteit in de VS in het Westen, een stijging van 13 procent. In de staten in het midden van het Amerikaanse Zuiden werd 11procent meer gebouwd, in het Midden West 8 procent en in de staten aan de zuid-oostkant 7 procent. In het noordoosten van de VS daalde de activiteiten echter met 7 procent, een gevolg van de bezuinigingen op de defensiebegroting en de daarmee gepaard gaande achteruitgang in de werkgelegenheid.

Reageer op dit artikel