nieuws

Y-clip biedt veilige vaste steigervloer

bouwbreed

De ruime belangstelling voor de Youngman Y-clip, waarover wij in Cobouw 26 juli schreven, was reden om over dit bevestigings beugeltje voor steigerplanken, bij de fabrikant nog eens nader te informeren.

SGB Youngman blijkt twee verschillende bevestigingsclips te vervaardigen die elk een specifieke toepassing kennen, met als doel loop- en kantplanken alsmede leuningen en voetstootlijsten op steigers te fixeren.

Zo vervaardigt Youngman een enkele en dubbele plankbevestiger welke eenzijdig aan de rand of dubbelzijdig tussen twee planken wordt aangebracht. De verende klempoten van het elementje trekken daarbij de planken stevig tegen de steigerbuis zodat opwippen of verschuiven niet meer mogelijk is.

Dat geldt evenzeer bij bevestiging van kantplanken en voetstootlijsten tegen verticale staanders of het plaatsen van tijdelijke schuttingen waarbij de verticale planken in een oogwenk tegen horizontale buisliggers worden bevestigd.

IJzerdraad

Om te voorkomen dat onder extreme windbelasting de schuttingplanken of voetstootlijsten loskomen, ke de uiteinden van de beide clippoten met behulp van een ‘tie-rap’ of ijzerdraad achter de verticale staander worden samen gebonden. De clips zijn vervaardigd van roestvast verenstaal en derhalve duurzaam. Om bij het losnemen beschadiging of verbuigen van de verende klempootjes te voorkomen heeft Youngman een speciale tang ontwikkeld waarmee alle typen clips in een enkele beweging zijn te verwijderen en het verbindingsdraad door te knippen. Youngman levert de beugels in verpakkingen van 50, 200 en 400 stuks

Enkele- en dubbele Y-clip voor bevestiging van loopplanken op horizontale dragers of voetstootlijsten en schuttingplanken tegen verticale staanders. Door verbinding van de beide clip-uiteinden achter de steigerbuis is de beugel niet los te nemen. Gebruik van een speciale tang voorkomt beschadiging van de Y-clip bij verwijdering.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels