nieuws

Vuurtorens vereeuwigd op postzegels

bouwbreed Premium

De vuurtorens van Terschelling, Vlieland en Ameland worden vereeuwigd op een drietal postzegels. Zij worden op 13 september uitgegeven door PTT Post. Aanleiding is het 400-jarig bestaan van de vuurtoren van Terschelling, de Brandaris. De andere twee doen mee omdat zij de ‘buren’ van de Brandaris zijn.

De postzegels hebben een waarde van 70, 80 en 90 cent. Een beetje vreemd is dat de Brandaris op de postzegel van 70 cent staat. Hij is de eerste van de reeks en komt daardoor in verzamelingen niet tussen, maar links van de ‘buren’ te liggen. Bovendien is 80 cent het meest gangbare bedrag. De vuurtoren van Ameland krijgt daardoor een ruimere verspreiding dan die van Terschelling, terwijl juist de leeftijd van die laatste de aanleiding is tot de serie.

De postzegels zijn ontworpen door D. Scagliola, opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam. Na de studie heeft Scagliola zich gevestigd als zelfstandig fotograaf te Rotterdam, met als specialisatie architectuur. Op de drie postzegels staan dan ook foto’s van de respectievelijke vuurtorens. De typografie van de postzegels is van J. Stoopman.

Vooral de foto van de Brandaris is fraai. De liggende afbeelding en de horizontale lijn van de vuurtoren, die samenvalt met de horizon en terugkomt in de wolken vlak boven de horizon, suggereren het vierkante karakter van de Brandaris. Door de wijdsheid van de foto, de hoek van de opname en de daken van het dorp rond de vuurtoren wordt ook duidelijk dat het om een hoog gebouw gaat (54 meter). De Brandaris reikt als het ware tot in de wolken.

De vuurtorens van Ameland en Vlieland zijn in tegenstelling tot die van Terschelling vanuit een lager perspectief gefotografeerd, niet vanaf de duinen. Ook fraai, maar met minder zeggingskracht dan de foto van de Brandaris. Storend is dat niet, want het gaat tenslotte om de 400-jarige, okergele vierkante stenen toren. De toren van Ameland is in 1881 in bedrijf genomen en die van Vlieland is van 1910 (in dat jaar is de toren van 1838 vervangen door een ronde ijzeren constructie, het bovendeel van de toenmalige vuurtoren te IJmuiden).

De Brandaris is destijds gebouwd als baken voor de zeevaart. Hij vervult die functie nog steeds, maar daarnaast is het een monument en een toeristische bezienswaardigheid. Sinds 1979 wordt de toren ook gebruikt als radarpost en sinds 1989 als Centrale Meldpost Waddenzee. Bovendien is de vuurtoren sinds 1992 in gebruik als Verkeerscentrale. De toren is dan ook dag en nacht bemand. Elk uur worden er meteorologische waarnemingen verricht voor het KNMI.

De toren van Ameland is 58 meter hoog en heeft in 1988 een nieuw lichthuis gekregen. Een jaar later werd een radar geinstalleerd. Deze toren is niet voortdurend bemand. De toren van Vlieland tenslotte is 54 meter hoog, met een lichthuis van 18 meter. Hij is sinds 1991 onbemand. Op de postzegel staat de toren afgebeeld met het licht aan, tegen de grijsblauwe achtergrond van de schemering.

Reageer op dit artikel