nieuws

Vlaanderen pakt bewoning weekendverblijven aan

bouwbreed Premium

Als de rechtbank in Antwerpen de overheid gelijk geeft moeten binnenkort ongeveer 3000 mensen de permanente bewoning van hun recreatiewoning in de Antwerpse gemeenten Brecht, Wuustwezel, Schilde en Essen opgeven en elders naar een vaste woon- en verblijfplaats zoeken.

De meeste vakantiewoningen werden er gebouwd in de jaren zestig en de betrokken gemeenten maakten nooit aanstalte om de bewoners van de weekendverblijven erop te wijzen dat ze er niet permanent mochten wonen.

Integendeel in plaats van aanmaningen te sturen naar de bewoners om zich aan de wet te houden inden de betrokken gemeenten gemeentebelasting van de bewoners van de recreatiewoningen.

Alleen al in Brecht wonen 1200 mensen in een dergelijke woning ofwel 10 procent van de totale bevolking van Brecht. Twee jaar geleden besloot de Vlaamse regering plotseling van de ene dag op de andere om de bewoners van de weekendverblijven te verdrijven. Er werd een wet uit 1962 bijgesleept die bepaalt dat permanent wonen in een recreatiegebied gelijk staat met een bouwovertreding en dus strafbaar is. Meteen begon de politie per geval een proces-verbaal op te stellen dat resulteerde in een echte dagvaarding om t.z.t. voor de Antwerpse rechtbank te verschijnen.

Praktisch probleem

De eerst ‘verdachten’ moeten dezer dagen voor de Antwerpse rechtbank verschijnen. De bewoners van de weekendverblijven wijzen erop dat de gemeentelijke en gewestelijke overheden de situatie tientallen jaren lang hebben gedoogd en er zelfs financieel voordeel uit hebben getrokken. Zij hopen dat ook de rechter zich op het standpunt stelt dat de toestand, zoals die nu bestaat, een gevolg is van de houding van de overheid, die nooit heeft willen optreden tegen het permanent wonen in recreatiegebieden. Er is in deze zaak ook een praktisch probleem. Veel bewoners beschikken niet over voldoende financiele middelen om zich een nieuwe woning aan te ke schaffen.

Reageer op dit artikel