nieuws

Van der Steen-Van Breugel heeft goede ervaringen: Nederlandse stukadoors zeer welkom in Duitsland

bouwbreed Premium

In Duitsland is voor Nederlandse stukadoors werk te over. Dat zijn althans de ervaringen van Rien van der Steen, een der oprichters van het 25 jaar oude Berlicumse stukadoorsbedrijf Van der Steen-Van Breugel.

Het stukadoorsbedrijf is al zo’n vijftien jaar actief in Duitsland. Het werkte tevoren onder meer voor het aannemingsbedrijf Van Eesteren in Brabant en Limburg. Op een goede dag werd het benaderd door deze aannemer, die informeerde of het interesse had in een karwei bij de oosterburen. De Nederlands-Duitse bouwcombinatie Bucher-Van Eesteren bouwde in Keulen 87 villa’s en Van der Steen-Van Breugel werd gevraagd het stukadoorswerk plus de afdichtingen voor kelders en garages voor zijn rekening te nemen. Dat was een tijdelijke combinatie, maar het werken in Duitsland kreeg voor het Berlicumse bedrijf wel een vervolg. Het aannemingsbedrijf Timmermans en v.d. Heijden uit Schijdel, de eerste grote opdrachtgever, ging ook over de grens werken en de medewerkers van Van der Steen-Van Breugel trokken mee om het stukadoorswerk uit de voeren.

Zelfstandig

Dat heeft verscheidene jaren geduurd. Toen de poen van de aannemer gereed waren had het stukadoorsbedrijf zo de smaak van het werken in Duitsland te pakken dat het besloot zelfstandig te gaan opereren. Samen met zijn zoon Frans terugkijkend op deze periode zegt Rien van der Steen: “We zijn daar door schade en schande wijs geworden en we hebben wel eens het deksel op de neus gehad. De bouw zit daar nu eenmaal veel anders in elkaar dan hier. Daar moesten we aan wennen en we hebben ons in die eerste tijd erg moeten inspannen om er niet bij in te schieten.” “Maar nu werken we graag in Duitsland, we ke goed met de mensen daar opschieten.” voegt zijn zoon er aan toe. “We zijn nu erg populair in dat land”, zegt Rien wat gekscherend, maar in volle ernst maakt hij duidelijk dat veel architecten daar van de Nederlandse zaak hebben gehoord. “We ke in dat land zoveel opdrachten krijgen als we willen. Er komen er zoveel binnen dat we ze gewoon terug moeten sturen.”

Geen vakmensen

Op de opmerking dat hij dan toch meer mensen aan kan nemen schudt hij zijn hoofd: “We werken daar zo ongeveer van de grens tot Wuppertal met zo’n vijftien tot twintig mensen. Het probleem is dat het ons veel moeite kost om aan vakmensen te komen. Die zoeken we in ons grensgebied omdat de dagelijkse heen- en terugreis anders te lang zou worden, maar ze zijn daar erg moeilijk te vinden.” Maar aan de andere kant: Van der Steen-Van Breugel wil het aantal poen in Duitsland ook niet zo erg uitbreiden. “We hebben onze grote Nederlandse klantenkring en die zouden we niet graag verwaarlozen. We hebben een prachtig bedrijf met volop werk en we doen alles om onze klanten tevreden te stellen.” Van der Steen-Van Breugel werkt voornamelijk voor aannemers uit Brabant en Limburg en trekt met deze opdrachtgevers naar poen in het gehele land. “We doen het echte stukadoorswerk, we plaatsen scheidingswanden, brengen systeemplafonds en kelderafdichtingen aan.”

Grote poen

Het bedrijf heeft naast werk voor particulieren ook grote poen onder handen zoals bij de nieuwbouw en renovatie van het Dijkzigt ziekenhuis en het Sophia ziekenhuis in Rotterdam, het Parkhotel in dezelfde stad. het Distributiecentrum van de PTT in Amsterdam en de pas gereed gekomen IJsselhllen in Zwolle. Hoewel Rien van der Steen tegenover ons nog opgetreden is als ‘woordvoerder’ van het bedrijf heeft hij, samen met mede-oprichter Van Breugel inmiddels officieel afscheid genomen van de zaak. Zijn zonen Frans, Rick en Hans hebben hem opgevolgd en zijn volgens eerstgenoemde vast van plan het bedrijf op dezelfde voet voort te zetten: klaar staan voor de klant en een goed produkt leveren.

Geschiedenis

Rien van der Steen kende Van Breugel al jaren voor zij samen een zaak oprichtten. Samen hadden zij bij verscheidene bedrijven gewerkt en menigeen zei tot hen: “Waarom beginnen jullie niet voor jezelf ?” Van der Steen: “Er kwam er maar niet van tot we een keer samen op een camping in Belgie vakantie hielden. Daar hebben we wat gebabbeld en we hebben besloten het erop te wagen. Ik zou op kantoor blijven om te acquireren en Van Breugel zou het werk doen.

Dat heeft maar een dag geduurd. Na die dag hadden we zoveel werk dat acquisitie niet meer nodig was en we samen naar poen gingen. Onze eerste grote opdrachtgever was Timmermans en v.d. Heyden waarvoor we veel hebben gewerkt. Na een poosje hadden we al drie personeelsleden en sinds die tijd is de groei er in gebleven. We waren een van de eerste bedrijven in Brabant met een gipsmachine.” Nu heeft Van der Steen-Van Breugel ongeveer veertig personeelsleden, een mooi te overzien aantal. Frans van der Steen: “We hebben vrij vaak werk voor meer mensen, maar dat besteden we dan uit aan zorgvuldig door ons geselecteerde collega’s, die ook goede kwaliteit leveren.”

Tijdens de jubileumviering hebben de heren Van der Steen en Van Breugel officieel afscheid genomen van het bedrijf. Op dezelfde dag opende loco-burgemeester drs. S.E.J.H. Janssen van Berlicum het nieuwe pand van het jubilerende stukadoorsbedrijf.

Van der Steen-Van Breugel werkt al jarenlang in Duitsland. Een van de projecten, waarvan het bedrijf de stukadoorswerkzaamheden uitvoerde was dit kantoorgebouw in Rath -Anhoven.

Het nieuwe bedrijfscomplex, dat door loco-burgemeester Janssen van Berlicum is geopend.

Voor het Postiljon hotel in Rosmalen voerde Van der Steen-Van Breugel ook het stukadoorswerk uit.

Reageer op dit artikel