nieuws

Unidek stapt in modulaire

bouwbreed

kantorenbouw van staal

Unidek heeft in vervolg op zijn activiteiten in de agrarische- en industriele sector een nieuw systeem ontwikkeld voor de bouw van kantoren. Het desbetreffende modulaire bouwsysteem rekent af met het improviseren op de bouwplaats.

Ruud Ostendorf

Door het modulaire bouwsysteemwordt de bouwtijd aanzienlijk bekort. Alle bouwdelen worden computergestuurd gemaakt, zodat er geen maatafwijkingen ke ontstaan. Tegelijkertijd wordt automatisch gecalculeerd, zodat geen problemen rijzen over de prijsvorming bij vergelijkbare gebouwen.

Hoewel modulair bouwen op zichzelf bepaald niet nieuw is, is de materiaalsamenstelling van het bedrijf Unidek BV te Gemert redelijk opmerkelijk. Veel elementen zijn speciaal voor deze kantorenbouw ontwikkeld. Het bouwproces verloopt snel.

Gestapeld

Nadat het grondwerk is verricht en de fundering is aangebracht, worden de liftschachten opgebouwd uit gestapelde blokken. Deze worden eventueel met trekstangen gekoppeld. De schachten hebben een vaste afmeting, die past in de stramienmaat van 3,6 x 3,6 meter. Er is derhalve ruimte voor twee liften inclusief bekabeling, lucht- en leidingschachten en een trappenhuis.

Met de elementen van Unidek valt een kantoor te bouwen tot tien verdiepingen. Volgens het bedrijf bieden de liftschachten voldoende stabiliteit voor het plaatsen van stalen portaalspanten. Voorts zijn de pilaren ten behoeve van de gevels te stellen. Het stalen skeletsysteem wordt met behulp van een eenvoudig kliksysteem gekoppeld.

Meervoudige functie

De speciaal ontwikkelde dwarsliggers hebben een meervoudige functie. Het zijn in de eerste plaats constructie-elementen, maar ze dienen ook als bekistings- en plafond-elementen. De vorm ervan is zodanig, dat ook bij het afwerken binnen op tijd en daardoor op geld wordt bespaard.

Het monteren en stellen van deze staalconstructie is een kwestie van enkele dagen. Daarna worden per verdieping de gasbeton vloerplaten gelegd en de gevelelementen aan de staalconstructie opgehangen. Dat te gebeurt koudebrugvrij.

Deze speciaal geconstrueerde gevelelementen bestaan uit sandwich-elementen van twee staalplaten met een kern van polystyreenschuim. De gevelelementen zijn compleet voorzien van panorama ramen. Deze complete gevels worden met behulp van een kraan op hun plaats gehangen.

Door de bouwwijze is een kantoor in acht tot tien weken wind- en waterdicht op te leveren. De stalen binnenwanden ke kant en klaar en voorzien van de benodigde sparingen op het werk worden geleverd. Ze zijn gespoten in een kleur passend bij het interieur.

Een niet onbelangrijk voordeel is, dat met een verdiepinghoogte van 3,2 meter kan worden volstaan. Daarbij kan een normale plafondhoogte van 2,75 meter worden gehandhaafd.

De stramienmaten van de elementen van het kantoor zijn een veelvoud van 30 centimeter en komen derhalve in de praktijk neer op breedtematen van 3,6, 5,4 en 7,2 meter. Er valt eindeloos mee te varieren in vorm en kleur. De elementen van overwegend staal zijn goed te combineren met andere moderne bouwmaterialen.

Maquette van een kantoorgebouw van metalen geisoleerde elementen in staalconstructie, zoals die waarschijnlijk gebouwd gaan worden.

Reageer op dit artikel