nieuws

Scholingsparagraaf in bouwcao nog niet erg bekend

bouwbreed

Zo’n 70 % van de werknemers en 40 % van de werkgevers in de bouwnijverheid blijken nog altijd niet op de hoogte te zijn van de scholingsparagraaf in de cao. Toch werd al in 1988 het scholingsverlof – twee dagen bijscholing met behoud van loon in werktijd – in de cao voor het bouwbedrijf opgenomen.

Er valt dus nog wel wat aan voorlichting te doen, aldus Bram Visser, fungerend voorzitter van de Stichting Scholingsfonds voor het Bouwbedrijf. Dat fonds activeert de opzet van korte cursussen en trainingen ten behoeve van volwassenen, maakt er de nodige propaganda voor en dient als declaratiebureau voor aannemers, die hun personeel laten profiteren van art. 35b cao bouwbedrijf.

De aannemer kan namelijk de volledige loonkosten vergoed krijgen alsmede en deel van de cursus- en reiskosten. Sinds de mogelijkheid tot bijscholing met behoud van loon voor elke werknemer is geopend, heeft het fonds al bijna 400.000 scholingsdagen vergoed.

Vooral de laagste jaren neemt het aantal ingevulde scholingsdagen toe. In heel 1993 bedroeg dat aantal 80.000, terwijl op 1 augustus van dit jaar de 77.000 scholingsdagen al werden gehaald, aldus Visser. Maar er valt nog veel te doen nu zoveel werknemers en werkgevers nog niet op de hoogte zijn van de mogelijkheid om op grond van de cao nieuwe kennis over materialen en technieken op te doen. “En dat is nodig omdat de tijd dat een werknemer met een afgeronde opleiding in het leerlingwezen tot zijn pensionering zijn vak goed kan blijven uitoefenen voorgoed achter ons ligt”, aldus Visser.

Voorlichtingsavonden

Het scholingsfonds gaat daarom door met het beleggen van voorlichtingsavonden voor werknemers (de eerste in dit najaar vindt plaats op 13 september in Goes).

Daarnaast worden speciale bijeenkomsten gehouden voor werkgevers. En jaarlijks worden diverse bedrijven, die al veel aan 0opleiding en bijscholing van hun personeel doen, in het zonnetje gezet door ze van een certificaat te voorzien. Dat waren dit jaar Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagepoen uit Hattem, Ouwehand Bouw BV uit Katwijk, aannemingsmaatschappij Paternotte BV uit Amsterdam, betonijzervlechtbedrijf Pinxt CV uit Gronsveld, Roelofs Den Ham BV en aannemingsbedrijf Straus van Mierlo BV uit Roermond.

Reageer op dit artikel