nieuws

Russen richten zich op aanleg van havens

bouwbreed

Rusland bereidt de aanleg van een grote haven voor in Petsjenga op het Kolaschiereiland, vlak bij de grens met Noorwegen, aldus de krant ‘Nordlys’ in het Noorse Tromso. Dit naar aanleiding van een rapport in voorbereiding, waarbij ook het Noorse raadgevende bureau Barlindhaug betrokken is geweest.

Het havenpo omvat tevens de uitbreiding van de railverbindingen met het Russische achterland. De behoefte aan een nieuwe grote internationale haven is in Rusland ontstaan na de opheffing van de Sovjet-Unie, waardoor het land de helft van de bestaande havens kwijtraakte aan de zelfstandig geworden republieken. Het gevolg is dat Rusland jaarlijks miljarden moet betalen aan havengelden.

Hoewel het om een in etappes te realiseren plan gaat, voorziet het Pestjengapo uiteindelijk in een capaciteit in de orde van grootte van die van Rotterdam.

Reageer op dit artikel