nieuws

Raadhuis van Arne Jacobsen nu monument

bouwbreed

Het door Arne Jacobsen ontworpen ruim vijftig jaar oude raadhuis van de Deense stad Aarhus heeft de officiele status van beschermd monument verworven. Het besluit omvat ook de inventaris en het interieur van het raadhuis alsmede de directe omgeving met groenvoorzieningen en sculpturen, waaronder werk van Kai Nielsen.

Het raadhuis van Aarhus geldt als treffend voorbeeld van de functionalistische stijl en wekte als zodanig een halve eeuw geleden de nodige ergenis op bij de bevolking, waarin stemmen opgingen voor meer monumentaliteit. Als compromis werd aan het oorspronkelijke ontwerp door Jacobsen een toren toegevoegd, volgens de anekdote uit wraak de lelijkste toren die de architect volgens eigen zeggen heeft ke bedenken.

Reageer op dit artikel