nieuws

Oud-wethouder verdacht van aannemen steekpenningen

bouwbreed Premium

Officier van justitie mr. E. van der Bijl heeft bij de rechtbank in Maastricht drie maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van tienduizend gulden geeist tegen de 59-jarige oud-wethouder van Maastricht P. Neus. De man wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen en valsheid in geschrifte.

De oud-wethouder ontkende steekpenningen te hebben aangenomen. Hij zat krap bij kas en leende voor de verbouwing van zijn huis van de aannemers in totaal een bedrag van ruim veertigduizend gulden. Hij gaf toe hoogstens wat rentevoordeel te hebben genoten.

Zijn verdediger mr. J. Pfeil betoogde dat in ruil voor de lening de betrokken bedrijven niet konden rekenen op een voorkeursbehandeling door de gemeente Maastricht. Als wethouder van Onderwijs kon Neus geen enkele invloed uitoefenen op het verlenen van bouwopdrachten.

Volgens de officier was dit wel mogelijk omdat de verdachte wel eens de oud-CDA-wethouder van openbare werken verving.

De valsheid in geschrifte betrof een declaratie voor een dienstreis. Neus declareerde bij de gemeente een reis van ruim duizend kilometer die hij evenwel niet met zijn eigen auto had gemaakt.

Met de geinde reisgelden bekostigde hij evenwel andere uitgaven die hij in het belang van de gemeente Maastricht zou hebben gemaakt. Zo had hij volgens eigen zeggen tijdens een wijnfeest in een gemeente in de Elzas, waarmee Maastricht relaties onderhoudt, een muziekkorps met 120 leden moeten trakteren.

Verdediger mr. Pfeil sprak van een opgeblazen zaak en noemde de tenlaste gelegde feiten ongegrond. Hij bepleitte op alle punten vrijspraak of ontslag van rechtsvervolging.

De uitspraak volgt op 12 oktober.

Reageer op dit artikel