nieuws

Olie- en vetafscheiders van binnen bekleed met HDPE

bouwbreed

Hoge Dichtheid Polyethyleen (HDPE) is zeer goed bestand tegen agressieve stoffen. Om die reden heeft Klaps Beton ervoor gekozen om alle olie-, benzine- en vetafscheiders van het Ekotek-programma standaard te voorzien van een binnenbekleding van HDPE.

De bekleding vervangt de traditionele coating aan de binnen- en buitenzijde van de betonnen afscheiders. HDPE is niet alleen resistent tegen onder andere agressieve zuren, maar is ook zeer stoot- en krasvast. Daardoor is de kans op beschadigingen tijdens het transport, plaatsen of schoonmaken van de afscheiders aanzienlijk afgenomen.

P.L.B. Ummels, directeur van Klaps Beton Nederland BV te Nuenen, legt uit dat alle afscheiders die op de markt zijn in beginsel goed functioneren. Hun werking is gebaseerd op het feit dat olieen en vetten lichter zijn dan water. In olie-afscheiders hoort een vlotter aanwezig te zijn, die lichter is dan water en zwaarder dan de olie. Hij wordt daartoe gecalibreerd met zand. Zodra de laag olie bijna de bodem van de afscheider bereikt, sluit de vlotter de afvoer af. Een vetafscheider moet regelmatig gecontroleerd worden. De afgescheiden olieen en vetten moeten afgevoerd worden door een vergunninghouder volgens de Wet Chemisch Afval (WCA).

Betrouwbaar

Een olie-, benzine- of vetafscheider moet echter niet alleen goed functioneren, hij moet ook betrouwbaar zijn. Ummels: “Wij richten ons daarom in het bijzonder op de betrouwbaarheid. Onze afscheiders zijn zware constructies van beton B45 in de milieuklasse 5D. Het beton heeft een lage water/cementfactor en er wordt geen plastificeerder toegevoegd. De mortel wordt aardvochtig gestort en getrild in een machine, die wij speciaal voor dit doel in Italie hebben aangeschaft. Alle afscheiders worden gewapend met voorgelaste korven. Tenslotte gaan we standaard uit van een HDPE-lining aan de binnenzijde. Die wordt als een ‘bak in de bak’ ingestort. Dit systeem combineert de degelijkheid en levensduur van beton met de bestendigheid van hoogwaardige kunststof.”

Het voor de bekleding toegepaste HDPE is een materiaal dat sinds een jaar of tien in de petrochemische industrie gebruikt wordt om leidingen en installaties te beschermen tegen agressieve stoffen. Het is te lassen, zodat onderdelen naadloos en dicht op elkaar aangesloten ke worden.

Verankering

De ‘binnenbakken’ voor de Ekotek-afscheiders worden van te voren op maat vervaardigd en gelast. Ze worden voor het storten van het beton over de binnenbekisting geplaatst. Aan de binnenzijde is de 3 mm dikke bekleding voorzien van T-vormige ribben, die in het beton ingestort worden en zo een hechte mechanische verankering vormen. De in- en uitlaten van de afscheiders worden eveneens van HDPE vervaardigd en aan de binnenbak gelast. Zo ontstaat een volledige afdichting en bescherming.

Klaps Beton past de lining niet alleen toe als binnenbekleding van de Ekotek-afscheiders, maar levert ook Birco lijngoten met HDPE-lining. De goten zijn er tot belastingklasse E 600 kN en ke naadloos aan elkaar gelast worden.

Nu ze voorzien worden van HDPE-lining hoeven de Ekotek-afscheiders niet meer verpakt getransporteerd te worden. Ze hebben geen kwetsbare coating meer aan de buitenzijde. Ze zijn herkenbaar aan een merkplaatje en de kwaliteit van het machinaal vervaardigde beton. Rond de aansluitmoffen is het beton afgewerkt met krimparme mortel. De afscheiders zijn te zien tijdens Aquatech, in de Rai te Amsterdam.

Afscheider van Klaps Beton met binnenbekleding en aansluiting van HDPE. Deze afscheider heeft een slibvang- en een olie-afscheidingsgedeelte.

Doorsnede door een afscheider met vlotter. De HDPE-lining heeft T-vormige in het beton ingestorte ribben.

Reageer op dit artikel