nieuws

Novem bereikt bij Wijers van EZ niets concreets

bouwbreed

Uit het gesprek dat een zware delegatie van Novem, de Nederlandse onderneming voor energie en milieu, heeft gehad met minister Wijers van Economisch Zaken over de bezuinigingen op subsidies voor energiebewuste activiteiten is nog niet veel concreets gevloeid.

Een commissie van drie commissarissen van Novem te Sittard heeft onder leiding van de directeur E. Weeda een onderhoud met de minister gehad. Daarin hebben de commissie-leden L.M. Kretzers, H. G. J. M. Brickaerts, H. Hooykaas en de directeur hun ernstige bezorgdheid uitgesproken over het uitkleden van de subsidies, die rechtstreeks verband houden met het Nationaal Milieubeleidsprogramma (NMP), dat de regering zelf zegt voor te staan. De bezuinigingen op de subsidies staan daar haaks op. Novem is vooral ongerust over de verstrekkende gevolgen, die de bezuinigingsmaatregelen hebben voor onder andere de werknemers in de Novem-organisatie. Daar gaan minstens 50 a 60 banen verloren als direct gevolg van de bezuinigingsmaatregelen van de regering.

Minister Wijers wilde in het gesprek geen toezegging doen voor versoepeling van het regeringsstandpunt. Hij houdt vooralsnog vast aan de uitgangspunten ten aanzien van het subsidiebeleid van het kabinet. Dat wil zeggen, dat er fors gesneden gaat worden in alle subsidies ten aanzien van energiebesparende maatregelen en voorzieningen, zoals we reeds eerder in Cobouw schreven. Desalniettemin toonde Wijers begrip voor de standpunten van Novem en voor de problemen, waarin men dreigt te verzeilen. De minister heeft dan ook toegezegd de dialoog met Novem te willen voortzetten.

Reageer op dit artikel