nieuws

Minder kil

bouwbreed Premium

De zomer van 1994 is bijzonder warm geweest (warmste 40-daagse tijdvak van de eeuw) maar beperkte zich tot een betrekkelijk korte periode.

De eerste zomerse dag werd in De Bilt, na een record lange periode zonder maxima boven de 25 gr C, op de 24ste juni geregistreerd en de te op de 10de augustus. Een periode van slechts 48 dagen. Gedurende deze eeuw hadden alleen 1972 (bijna een vierdaagse hittegolf!) en 1977 een nog kortere periode zomer, namelijk 43 dagen. De komende dagen is het puur herfstachtig in ons land maar na maandag is enige verbetering op til. Op dinsdag zitten we op een vluchtheuvel (tussen twee depressies in) en kan het kwik tot rond 20 gr C oplopen. Daarna opnieuw wisselvallig onder invloed van een lagedrukgebied boven de Britse eilanden. Dat systeem vult echter tegen vrijdag op en zakt zuidwaarts weg waardoor warme luchtmassa’s die zich boven het continent hebben verzameld tot onze streken ke doordringen. Wellicht toch een Lambertuszomertje (17 september)?

Reageer op dit artikel