nieuws

Milieudefensie koopt nog meer grond bij Schiphol

bouwbreed

De Vereniging Milieudefensie heeft twee stukken grond bijgekocht op de plaats waar de nieuwe, vijfde landingsbaan van Schiphol is gepland. Eerder dit jaar verwierf de vereniging al een stuk grond op die plek.

Milieudefensie wil op de gekochte grond het zogeheten Bulderbos planten, om de aanleg van de nieuwe baan letterlijk te dwarsbomen. Met de huidige aankoop wordt het bos twee voetbalvelden groot.

De actie Bulderbos ging in april van start. Tegenstanders van de uitbreiding van Schiphol konden een boom of een stukje grond kopen. Volgens Milieudefensie hebben ruim 3000 mensen een stukje Bulderbos gekocht en zijn er inmiddels 4000 bomen verkocht. De actie maakt de aanleg van de vijfde baan moeilijker. Voordat Schiphol tot aanleg kan overgaan zullen meer mede-eigenaren moeten worden onteigend en meer bomen gerooid moeten worden. Bovendien wordt draaiing van de baan onmogelijk, aldus Milieudefensie.

Grondverkoop

Door de nieuwe aankopen wordt de vijfde baan aan alle kanten geblokkeerd door het Bulderbos. Veel boeren en grondeigenaren bleken bereid tot onderhandelingen over grondverkoop aan Milieudefensie, uit sympathie met de actie. De vereniging verwacht dat ook andere grondeigenaren zich door de Bulderbos-actie tegen onteigening zullen gaan verzetten.

Op 6 november wordt een grote boomplantmanifestatie gehouden, waarbij duizenden mensen worden verwacht, aldus een woordvoerder van de vereniging.

Reageer op dit artikel