nieuws

Lucht te koelen zonder gebruik van cfk’s

bouwbreed

DEC luchtkoeling is een ontwikkelde koeltechniek, waarbij het drogen, warmte uitwisselen en bevochtigen van lucht wordt toegepast en koeling teweegbrengt. Er komen derhalve geen cfk’s aan te pas.

DEC staat voor Desiccative Evaporative Cooling. De te koelen buitenlucht wordt eerst gedroogd in een rotor van cellulose, die het vocht uit de lucht absorbeert.

De lucht die vervolgens uit de rotor vrijkomt heeft een lagere vochtigheidsgraad en een hogere temperatuur. Vervolgens wordt de lucht gekoeld in een warmteterugwin-unit en extra gekoeld door de lucht uit de wisselaar te bevochtigen.

“In de te koelen ruimte wordt de lucht door warmteopname warmer en vochtiger”, aldus de leverancier van DEC luchtkoeling, Heat Transfer Holland te Hasselt. Als deze aan de maximum toegestane grens is gekomen, wordt de lucht afgevoerd.

Bevochtigd

Tijdens het DEC-proces wordt deze afvoerlucht bevochtigd tot het verzadigingspunt is bereikt. Deze lucht krijgt daardoor een dusdanige lage temperatuur, dat de warme toegevoerde lucht in de warmtewisselaar wordt gekoeld. Dat heeft weer tot gevolg dat de afvoerlucht wordt verwarmd en doorverwarmd om zo de droogrotor te regenereren, waarna deze zijn vocht onttrekkende werk aan de buitenlucht weer kan hervatten.

Het (na)verwarmen van de geregenereerde afvoerlucht kan geschieden met behulp van laagcalorische warmte. Bijvoorbeeld warmte afkomstig van een warmtekrachtinstallatie of van een zonneboiler.

Reageer op dit artikel