nieuws

Koninklijke Mosa beperkt afslanking

bouwbreed Premium

Bij Koninklijke Mosa (porselein/tegels) in Maastricht verdwijnen de komende anderhalf jaar veertig arbeidsplaatsen. Het bedrijf heeft daarover met de vakbonden overeenstemming bereikt. Daarmee wordt de afslanking gehalveerd. Mosa kondigde in mei nog het verlies van bijna negentig arbeidsplaatsen aan. Gedwongen ontslagen worden zoveel mogelijk beperkt.

Reorganisatie is noodzakelijk vanwege een crisis in de tegelbranche. De prijzen staan onder druk als gevolg van grote overcapaciteit, devaluatie van de munten van belangrijke produktielanden als Spanje en Italie en toenemende import uit Oost-Europa. Als gevolg van deze ontwikkelingen wenst Mosa de eigen concurentiepositie te versterken.

Beperking van het aantal ontslagen is mogelijk, doordat de werknemers in de nieuwe cao afzien van loonsverhoging. Deze afspraak is onderdeel van een twee-jarige cao, waarover Mosa en de bonden deze week overeenstemming hebben bereikt. In het tweede jaar ke de werknemers een loonsverhoging van 1,5 procent tegemoet zien. Mosa heeft ruim 850 arbeiders in dienst. Vorig jaar haalde het bedrijf een omzet van 165 miljoen gulden.

Reageer op dit artikel