nieuws

Heijmans niet gelukkig met slechte prijzen betonbouw

bouwbreed

De moordende concurrentie in de (natte) beton- en waterbouw blijven Heijmans parten spelen. Net als over geheel 1993 is de bijdrage van de divisie Beton- en Waterbouw aan de totale winst over de eerste zes maanden van dit jaar ‘minimaal’ geweest.

“We zouden uit de zorgen zijn als we eindelijk eens konden beginnen met de Westerschelde Oeververbinding”, is de reactie van J.P.M. Janssen, lid raad van bestuur Heijmans, op de gisteren verschenen eerste halfjaarcijfers 1994. “De prijzen zouden gewoon veel beter moeten zijn. Als Heijmans zijn we eigenlijk te klein om een vuist te maken tegen deze aanhoudende slechte ontwikkeling.”

Over de eerste zes maanden van dit jaar werd bij een omzet van – 437 miljoen (+3 procent) een nettowinst gerealiseerd van – 6,5 miljoen, ten opzichte van de vergelijkbare periode 1993 is dat een toename van bijna – 2 miljoen. De aanzienlijke toename komt een hogere marge op de omzet (1,4 procent tot 1,7 procent).

Janssen: “Inmiddels dragen alle divisies weer bij aan het positieve resultaat. Als gevolg van een reorganisatie maakt Heijmans Handel en Industrie weer winst. Alleen de gevelfabriek De Oude IJssel in Terborg zal pas eind dit jaar weer aan de winst gaan bijdragen.”

De winstgroei wordt voor een belangrijk geschraagd door de woning- en utiliteitsbouwactiviteiten. “Bijna noodgedwongen zijn we de eerste zes maanden door gegaan met het verwerven van potentiele bouwgronden”, aldus Janssen. “Het prettige is wel dat de eigen poontwikkeling zeer goed heeft gepresteerd in de eerste zes maanden.” Begin dit jaar meldde de aannemer uit Rosmalen meer dan 100 ha al in bezit te hebben.

Heijmans rekent voor het gehele jaar op een “duidelijke groei” (1993: – 14,6 miljoen). De orderportefeuille kwam uit op – 716 miljoen, tegenover – 650 miljoen in de eerste zes maanden van 1993. In de cijfers over het eerste halfjaar is de onlangs overgenomen Nehobo uit Tienray meegenomen

Voor het lopende boekjaar verwacht de bouwer een omzetgroei van 10 procent (1993: – 1,064 miljard). Op een flauw gestemde Amsterdamse effectenbeurs steeg Heijmans met – 0,50 tot – 61,50. De beleggers ke tevreden zijn over de koersontwikkeling van de Brabantse aannemer. Begin dit jaar stond Heijmans op – 47. Sindsdien is de koers voortdurend omhoog gegaan. Vorig jaar september werd de onderneming naar de beurs gebracht op – 40.

Reageer op dit artikel