nieuws

FiberBond gipsvezelplaat breekt door in Energiened

bouwbreed

Het nieuwe hoofdkantoor van Energiened te Arnhem, is het eerste project in Nederland waarin op tamelijk grote schaal de voor Nederland betrekkelijk nieuwe FiberBond gipsvezelplaat in sandwichconstructie is toegepast. Er is totaal ongeveer 6500 m2 van dit type wand in verwerkt.

De FiberBond gipsvezelplaat van Canadese oorsprong is verwerkt in 2200 m2 montagewand. In sandwichconstructievorm tussen de kamers onderling en de rest in enkelplaat tussen de kamers en de gangen. De platen van 1,20 meter breed en 12,7 mm dik zijn door de importeur Houtprodukten Heuvelman BV te Oudekerk a/d IJssel op de afwijkende lengte van 3,14 meter geleverd. Ze zijn volgens poleider J. Gores van het montagebedrijf Tulp-Bijl Poenbouw BV te Arnhem snel te verwerken. Opmerkelijk is de afwerking van de naden tussen de platen. De platen, voorzien van afgeschuinde naden, worden eenvoudig tegen elkaar aangeschoven, waarbij niet op de millimeter nauwkeurig hoeft te worden gekeken. “Even een gaasje eroverheen en door de verjonging van de plaatranden heb je ruimte genoeg, om de naad met afwerkgips goed dicht te spachtelen en vlak af te werken”, aldus Gores.

Gladde wand

Hierdoor en door het feit, dat de platen bij het produktieproces met een minimale diktetolerantie en eenzijdig volkomen glad uit de pers komen, ontstaat na het spuiten een perfect afgewerkte gladde wand. Ook bij kritische aansluitingen van betonwanden. Deze naadafwerking is bij traditioneel gipskartonplaat volgens J.M. van den Elzen heel gewoon, maar voor deze gipsvezelplaat uniek. Een voordeel is volgens hem verder, dat de platen geheel spanningsvrij zijn. Dat is ook onder andere de reden waarom P.A. Boer van het architectenbureau B en D Architekten BV te Oosterbeek, die als hoofdopzichter van dit po is opgetreden, voor deze oplossing heeft gekozen. “Fiber Bond komt qua uiterlijk en structuur het dichtst bij wat ons oorspronkelijk voor ogen stond.” Ook de witte afwerking met structuurspuitverf kwam goed uit.

Proefwand

Desalniettemin wilde de architect toch eerst een proefwand opgesteld zien, omdat het een voor hem nieuw produkt betrof. Er werden gaten in de wand geboord en een waterslang werd erop gezet, om de mate van vochttoetreding te controleren. De platen zijn goed door de test heengekomen en dat was voor ons de reden voor FiberBond te kiezen, aldus Boer. Ook het feit dat deze plaat het KOMO-certificaat heeft is een belangrijke factor geweest. De plaat is bovendien lichter en tegelijkertijd sterker dan de traditionele gipsvezelplaat, aldus Houtprodukten Heuvelman. Dat komt omdat de sandwichplaat bestaat uit twee harde gladde buitenlagen van natuurgips met cellulosevezels en een kern van natuurgips met geexpandeerd perliet en cellulose vezels.

Gerecycled papier

De cellulosevezels komen overigens van gerecycled papier. De constructie van de sandwich maakt de plaat minder kwetsbaar voor breuk en transportschade. De plaat voldoet verder aan de brandwerendheidseisen van 60 minuten en de bouwfysische eisen.

Met het po dat binnenkort wordt betrokken is een bedrag gemoeid van fl. 5,5 miljoen. Het is gebouwd door BV Bouwbedrijf Van der Linden te St. Michielsgestel.

FiberBond gipsvezelplaat laat zelfde naadafwerking toe als gipskartonplaat.

Gaasje over de naad en afspachtelen maar.

Reageer op dit artikel