nieuws

Druk op opvangcentra asielzoekers blijft groot

bouwbreed Premium

De najaarspiek in de toestroom van asielzoekers houdt aan. De situatie is sinds begin september onveranderd. Wekelijks melden zich 1500 asielzoekers bij de vreemdelingenpolitie. En net als vier weken geleden is er voortdurend voor ongeveer 500 van hen geen plaats in de opvangcentra (OC’s).

Dat stelt woordvoerster Utermark van de Centrale Opvang Asielzoekers (COA).

In de OC’s worden volgens Utermark wel extra plaatsen gecreeerd voor gezinnen met kinderen, zwangere vrouwen en zieken. Maar anderen krijgen te horen dat zij zelf voor onderdak moeten zorgen bij familie of vrienden. “Het water staat ons al weken aan de lippen. We zijn dringend op zoek naar nieuwe opvangcentra”, aldus Utermark. “We hebben de afgelopen weken weliswaar enkele nieuwe centra ke openen, waaronder die in Dronten (800 plaatsen). En op 5 oktober gaat het opvangcentrum aan de Junostraat (600 plaatsen) in Den Haag open. Maar tegenover die openingen staan sluitingen van tijdelijke opvangcentra, waarvan het contract afloopt.”

VluchtelingenWerk, dat begin september reeds de alarmklok luidde, helpt de COA door de zogeheten ‘operatie-overflow’. Daarbij worden asielzoekers van wie vrij zeker is dat zij een verblijfsstatus krijgen uit de centra gehaald en in woningen geplaatst, zodat er in de opvangcentra plaatsen vrijkomen voor nieuwkomers.

De COA heeft zijn hoop gevestigd op de twee aanmeldcentra die half oktober open gaan en waar kansrijke en kansarme asielzoekers zullen worden gescheiden. Alleen de kansrijken krijgen toegang tot de opvangcentra. De verwachting is dat de druk op de centra daardoor af zal nemen. De COA wil de huidige situatie overigens niet kwalificeren als een acute noodsituatie, zoals voorzitter J. Scholten van VluchtelingenWerk zondag voor de NOS-radio deed. “Maar het is wel overvol”, zegt Utermark.

Reageer op dit artikel