nieuws

Dijken in N-Holland snel geinspecteerd

bouwbreed

Het hoogheemraadschap Edam zal zo snel mogelijk beginnen met een inspectietocht langs het arsenaal aan dijken op mogelijke verzakkingen die als gevolg van de wateroverlast zijn ontstaan.

De wateroverlast in verschillende delen van Noord-Holland is volgens een woordvoerder van het hoogheemraadschap te wijten aan een samenloop van omstandigheden. Zo komt het zelden voor dat er in september zoveel regen valt als nu is gebeurd. Volgens het KNMI kan de regenval het record breken van 1974, toen in een maand 204,6 millimeter regen werd gemeten. De tot 18 september van dit jaar gemeten hoeveelheid beloopt al bijna 200 millimeter.

De aanhoudende regen is te meer een probleem omdat rond deze tijd het water achter de dijken meestal wat hoger staat dan in de winter, wanneer lang aanhoudende regen vaker voorkomt. In de winterperiode wordt door middel van onderbemaling een soort negatieve buffer gecreeerd om overtollig water op te vangen. Het water langs de dijken stond nu dus eigenlijk nog op de zomerstand, waardoor bij zware regenval het hoogtepunt veel sneller wordt bereikt. Daarnaast was het als gevolg van de hoge waterstand in het IJsselmeer niet mogelijk het water te spuien.

Wel kon er gepompt worden naar Den Helder. Dit gaat echter aanzienlijk langzamer dan spuien, vooral daar er volgens de woordvoerder een pomp kapot was. Het hoogheemraadschap zegt nog geen schatting te ke maken van de schade die aan de dijken is ontstaan. Zeker is wel dat een aantal dijken flink te lijden heeft gehad door de enorme waterdruk.

Particulieren

Naast de boeren hebben ook veel particulieren schade van de wateroverlast ondervonden. Het hoogheemraadschap adviseert gedupeerde burgers de schade in eerste instantie bij hun eigen verzekering te claimen. “Mochten die de wateroverlast verwijtbaar vinden, dan zullen zij wel aankloppen bij de organisaties waarvan zij vinden dat die moeten betalen.”

De woordvoerder voegt eraan toe dat de mensen die hun huis in de boezem hebben gebouwd, zoals in Beets, niet op een schadevergoeding hoeven te rekenen, omdat ze willens en wetens een risico hebben genomen.

Reageer op dit artikel