nieuws

Dertig maanden geeist voor oplichting van werkgever

bouwbreed

Bij het gerechtshof in Den Haag is bevestiging gevraagd van het vonnis, dat de Haagse rechtbank vorig jaar tegen de 42-jarige L.U. uit Kerkwerve wees wegens het plegen van belastingfraude en oplichting van zijn baas.

De man werd door de rechtbank veroordeeld tot 30 maanden celstraf. Hij werkte als financieel directeur bij het in Den Haag gevestigde St. Martins Property Holdings BV en het daaraan gekoppelde St. Martins Europe BV. Property is eigenaar van kantoorgebouwen en Europe beheerder van kantoorgebouwen. U. zegt te zijn gaan frauderen nadat hij gefrustreerd was geraakt over het feit dat de leiding van het bedrijf in Londen niets deed met zijn adviezen om geldverspilling tegen te gaan. In het totaal sluisde de Zeeuw ruim negen ton van het bedrijf naar een eigen rekening. Hij zegt in hoger beroep te zijn gekomen omdat de opgelegde straf te hoog zou zijn.

De fraude is gepleegd in de periode tussen 1987 en 1991. U. liet zijn secretaresse regelmatig twee facturen op maken als er bedragen bij bedrijven in rekening werden gebracht. De twee facturen hadden een zelfde nummer.

Bij een van de twee facturen stond er een A achter het nummer. Het via die factuur gevraagde bedrag moest gestort worden op een speciale rekening bij de Rabo-bank waar alleen U. aan kon komen. In het totaal sluisde U. rond de negen ton naar de speciale rekening. De secretaresse heeft van dat bedrag bijna twee ton opgestreken. Het uit het Haagse bedrijf getrokken geld is nooit bij de belasting aangegeven.

U. zegt opgelucht te hebben gereageerd toen de FIOD hem op het spoor was gekomen. Wat er daarna allemaal over hem heen kwam, is hem echter zwaar tegengevallen. De belastingdienst verkocht zijn woning. Een deel van de belastingvordering werd met de opbrengst betaald. Nu heeft de fiscus nog een vordering van drie ton op U. Zijn voormalige werkgever heeft de negen ton teruggeeist. Die eis is door een rechter toegewezen. U. kan deze vordering bij lange na niet voldoen.

Bijstand

Nadat U. door St. Martins in de gelegenheid was gesteld zelf ontslag te nemen, heeft hij nog enige tijd in het buitenland gewerkt. Totaal van de kaart geraakt door het vonnis, dat de rechtbank het vorig jaar wees, zei U. de baan in het buitenland op. Hij woont nu met echtgenote in een huurhuis in het Zeeuwse Kerkwerve en leeft van de bijstand. Zo nu en dan zegt hij seizoenwerk aan te pakken. U. hoopte het hof ervan overtuigd te hebben dat hij reeds fors is gestraft en dat 30 maanden gevangenisstraf een te hoge sanctie is. De aanklager was het daar “gezien de ernst van het gepleegde feit” helemaal niet mee eens.

Het hof zal over twee weken arrest wijzen.

Secretaresse

Ook de 42-jarige secretaresse M.H. uit Zoetermeer hoort dan haar vonnis in hoger beroep. H. is vorig jaar door de rechtbank veroordeeld tot twaalf maanden cel waarvan vier voorwaardelijk. Zij zegt slechts in opdracht van U. gehandeld te hebben en wil daarom van haar straf af. U. heeft onder ede voor het hof getuigd dat de vrouw van de hoed en de rand wist en bewust een deel van de illegaal verkregen gelden heeft opgestreken.

Tegen de secretaresse werd twaalf maanden waarvan drie voorwaardelijk geeist.

Reageer op dit artikel