nieuws

CNV-voorman wil looneis matigen

bouwbreed Premium

“Als we vinden dat er meer energie moet worden gestoken in werkgelegenheid, moeten we dat vooral met werkgevers regelen. Als die werkgevers niet willen, moeten we niet direct jammeren om hulp uit Den Haag. En moeten we ook niet direct in een Pavlov-reactie vervallen: dreigen met looneisen”.

Met die woorden omschreef CNV-voorzitter Westerlaken bij de opening van de algemene vergadering van zijn vakcentrale zijn wens dat er ook ter vernieuwing van cao’s de komende tijd geen hoge looneisen zullen worden gesteld.

In loonmatiging ziet de CNV-voorman nog steeds het instrument om meer banen te scheppen.

“Het gaat om de vraag of werknemers willen afzien van materiele vooruitgang om zo behoud en/of groei van werkgelegenheid te bevorderen”, aldus Westerlaken.

Het CNV presenteerde eind augustus al zijn ontwerpnota arbeidsvoorwaarden. Daarin werd ook al voorzien dat de loonsverhoging volgend jaar niet boven de inflatie (2,25 tot 2,5%) uitkomt.

Verder wil het CNV zijn cao-onderhandelaars in het komende cao-seizoen de vrije hand geven. Zij moeten per bedrijf of bedrijfstak zien wat de ruimte is om de arbeidsvoorwaarden te verbeteren en de werkgelegenheid te bevorderen.

Reageer op dit artikel