nieuws

Campagne moet werken aan weg veiliger maken

bouwbreed

Rijkswaterstaat en de Nederlandse Vereniging van Wegenbouwers proberen via een nieuwe campagne automobilisten te bewegen hun snelheid te beperken als zij langs wegwerkzaamheden rijden. Aanleiding is het toenemende aantal automobilisten dat de snelheidsbeperkingen aan de laars lapt.

Dinsdagochtend kwam een wegwerker om het leven bij een ongeluk op de A12 bij Reeuwijk. Per jaar komen gemiddeld twee wegwerkers tijdens de uitvoering van hun beroep om het leven.

aandagavond kwam een wegwerker om het leven bij een bedrijfsongeval. Hij werd door een vrachtauto overreden die bij asfalteringswerkzaamheden werd gebruikt.

Volgens een zegsman van de verkeerspolitie negeren steeds meer weggebruikers de snelheidsbeperkingen rond wegwerkzaamheden. Het effect van de vorige campagne ‘Sta eens stil bij het werken aan de weg’ is inmiddels behoorlijk verflauwd. “Wij hebben zeker de indruk dat er flink harder wordt gereden”, aldus de woordvoerder. “Dat blijkt wel uit recente controles.” Rijkswaterstaat heeft Driebergen inmiddels verzocht strenger toe te zien op de naleving van de snelheidslimieten.

Niet bekend

Volgens de politie kon een automobilist die voor de vrachtwagen reed, nog net op tijd zijn voertuig op de juiste rijbaan krijgen. Bij een grote controle op de A1 bij Naarden bleek maandagavond dat drie kwart van de weggebruikers de snelheidslimiet van 70 kilometer per uur aan de laars lapte. Enkele snelheidsduivels scheerden met bijna 150 kilometer per uur langs de wegwerkers.

Landelijk

De actie van Rijkswaterstaat en de wegenbouwers bestaat onder andere uit grote ‘mottoborden’ waarin het publiek een maand van tevoren al wordt geattendeerd op de komende werkzaamheden. Verder zullen tijdens het werk borden worden neergezet met de tekst: “Niet harder dan 70, voor uw en onze veiligheid”.

Reageer op dit artikel