nieuws

Bond vraagt faillissement ‘louche bedrijfjes’ aan

bouwbreed

De Bouw- en Houtbond FNV heeft bij de rechtbank in Zwolle met spoed het faillissement aangevraagd van twee bedrijfjes uit Marknesse, wegens niet – volledig – betalen van loon en vakantiegeld aan de 20 werknemers. Die zouden vorderingen hebben lopen van – 2000 tot – 10.000.

De directie van de twee bedrijfjes betwist dat. Het Sociaal Fonds Bouwnijverheid (SFB) doet al onderzoek naar de gang van zaken bij de bedrijfjes.

De in opspraak geraakte bedrijfjes zijn FEBA (dat zich bezighoudt met betonboringen en steigerbouw) en MBB BV (Montagebedrijf Bakker, dat zich op de zelfde activiteiten toelegt). Ze worden geleid door respectievelijk J. Fennema en W. P. Fennema-Bakker.

Volgens districtsbestuurder J. Kuckelkorn van de FNV-bond hebben de bedrijfjes al geruime tijds niet voldaan aan de betalingsverplichtingen.

“De werknemers zijn niet aangemeld bij het SFB. Dat is een strafbaar feit. Verder hebben ze een of twee keer een voorschot op het vier-wekelijks loon gehad. Verder niets, waardoor ze in grote financiele nood gekomen zijn. Ook zijn geen RBS-rechten aangeleverd bij het SFB”, zegt hij.

Faillissement

Een aantal werknemers van MBB vroeg eerder al het faillissement aan. maar de Zwolse rechter besloot enkele dagen geleden de zaak drie weken uit te stellen.

“Omdat wij vrezen dat de schulden alleen nog maar groter zullen worden en er onvoldoende aanwijzingen zijn dat deze schulden ooit voldaan zullen ke worden hebben wij nu met spoed het faillissement aangevraagd”, aldus Kuckelkorn.

Volgens hem gaat het om “louche bedrijfjes. Ze rotzooien door mensen en geld van de ene naar de andere bv te schuiven. Daarom moeten FEBA en MBB zo snel mogelijk aan de ketting. Ik vind dat voor zulke werkgevers in de bouw geen plaats is”.

Kuckelkorn vertelt dat ook het SFB op de bedrijfjes een vordering heeft. Hij sluit niet uit dat ook de belastingdienst geld te vorderen heeft. Bovendien zouden er schulden zijn aan autoleasebedrijven en leveranciers van materialen.

Fennema ontkent dat allemaal: “Ik heb aan al mijn verplichtingen voldaan. Dat kan ik bewijzen. Mijn werknemers zijn wel degelijk bij het SFB geregistreerd. En er wordt hier absoluut niet gerommeld. Ik neem meteen een advocaat in de arm, want ik laat mijn naam niet door het slijk halen. Ik werk voor de grootste aannemers. Dit pik ik echt niet van die bond.”

Zelf uitvlooien

Het SFB dat als enige opening van zaken kan geven, weigert echter commentaar. “Vanwege de privacy”, aldus een woordvoerder.

Hij vindt niet dat het fonds in het kader van preventie (om misstanden in de bouw te voorkomen) er juist verstandig aan zou doen duidelijk te maken of het gaat om louche bedrijfjes of niet. “Dat moet iedereen maar voor zichzelf uitvlooien”, zegt hij.

Reageer op dit artikel