nieuws

Bezuinigingen bedrijven leiden tot efficiency

bouwbreed

De vele bezuinigingen binnen het Nederlandse bedrijfsleven hebben over het algemeen geleid tot efficientere financiele administraties. Ten opzichte van twee jaar geleden is de gemiddelde werktijd op financiele afdelingen met 10 tot 15 procent gedaald. Daar staat tegenover dat minder aandacht wordt besteed aan resultaatanalyse en debiteurenbewaking.

Dat blijkt uit een onderzoek van accountant Coopers en Lybrand. Het accountantskantoor onderzocht twee jaar geleden ook al de produktiviteit van financiele administraties. De verschillen in efficientie tussen bedrijven bedroegen toen 300 procent.

Het nieuwe onderzoek, uitgevoerd onder tweeduizend bedrijven met minimaal tweehonderd personeelsleden, toont aan dat de verschillen verder zijn opgelopen. Het onderscheid tussen de meest en minst efficiente ondernemingen bedraagt nu zelfs 1000 procent.

Druk directies

Daarbij is niet gekeken naar de grootte van het bedrijf, maar naar de wijze waarop wordt gewerkt en de druk die directies hebben uitgeoefend om meer te doen in minder tijd.

Maandafsluiting

De hoeveelheid rekeningen die een medewerker van een crediteurenadministratie afhandelt, kan per jaar uiteenlopen van tweeduizend tot twintigduizend. Ook de snelheid van maandafsluiting, opleveren van financiele informatie en kwaliteit van het boeken van rekeningen loopt volgens Coopers en Lybrand ver uiteen. Zo loopt de periode voor maandafsluiting uiteen van drie tot dertig dagen.

Steeds meer ondernemingen gaan over tot ‘benchmarking’, het vergelijken van iedere individuele functie binnen een bedrijf met de situatie bij de toonaangevende concurrent. Volgens het onderzoek is deze methode van kijken en vergelijken door de efficientieverschillen nog interessanter geworden voor veel ondernemers.

Debiteurenbewaking

De bezuinigingsdruk binnen bedrijven heeft wel geleid tot efficientere maar niet meteen tot effectievere financiele afdelingen. Resultaatanalyse en debiteurenbewaking lijden onder de grote druk om harder te werken, terwijl juist die activiteiten ondernemingen op termijn helpen geld te verdienen.

Reageer op dit artikel