nieuws

Belastingdruk in Nederland derde hoogste in de EU

bouwbreed Premium

Nederland is binnen de Europese Unie na Luxemburg en Denemarken het derde land met de hoogste belastingdruk. Voor buitenlanders is Luxemburg weliswaar een belastingparadijs, de eigen inwoners worden er des te harder gepakt: directe belastingen en sociale bijdragen vertegenwoordigen in Luxemburg 52,7% van het bruto nationaal produkt (BNP). Denemarken is tweede met 49,1% en ons land derde met 47,3%. De gemiddelde belastingdruk in de EU bedraagt 41,1%.

Een en ander blijkt uit gegevens van het statistisch bureau van de Europese Unie, Eurostat. Direct na Nederland komt Belgie op de vierde plaats met 45,2% en Frankrijk is vijfde met 43%. Italie met 42,3% en Duitsland met 42,1% ontlopen elkaar niet zoveel.

Het laagst is de belastingdruk in Groot-Brittannie met slechts 31,9%. Ook Portugal met 32,4% en Ierland met 37,1% ontzien hun burgers meer dan de overige EU-Landen. Volgens Eurostat betalen de Denen de hoogste directe belastingen. (inkomensbelasting) en de Fransen de hoogste sociale bijdragen.

Reageer op dit artikel