nieuws

Arne Jacobsen, architect en vormgever

bouwbreed Premium

De Deense architect Arne Jacobsen stond bekend om de consequente afwerking van de door hem ontworpen gebouwen. Niet alleen werden trappen, balustrades en betimmeringen tot de laatste draadnagel of schroef uitgetekend, ook de verlichting, meubelen en stoffering hadden zijn aandacht. Het vormde aanleiding tot ontwerpen die in enkele gevallen De gedetailleerde afwerking van tot oplagen van miljoenen zijn aangemaakt, zoals stoelen bij de fabrikant Fritz Hanssen.

Arne Jacobsen (1902-1971) stond als architect goed bekend, zowel in eigen land als in Duitsland, waar hij grote bouwopdrachten heeft gehad. Zijn architectuur ontwikkelde zich al vroeg in de richting van het Nieuwe Bouwen, waarvan hij de belangrijkste vertegenwoordiger in Denemarken werd.

Na 1945 borduurde Jacobsen daar op door, maar wat minder schools en wat meer rekening houdend met de regionale Deense context. Dat werd ondermeer duidelijk in het gebruik van baksteen en hout. Vooral dat te materiaal heeft in de Deense architectuur een belangrijke rol gespeeld, waarbij ook een hoog geclassificeerd vakmanschap bij de verwerkende timmerlui opviel. En de meubelmakers wisten er ook raad mee, zowel in ambachtelijke modellen als met nieuwere ver geindustrialiseerde technieken.

Een stoel die inmiddels een oplage haalde die waarschijnlijk de tien miljoen stuks benadert, is het transparant model met een rugleuning en zitting uit stoel een in gewelfde vorm gelamineerd stuk triplex op vier ranke poten van rond staal. De stoel uit 1934 wordt nog steeds permanent aangemaakt en ondermeer recentelijk in ons land toegepast voor stationsrestauraties.

Jacobsen ontwierp daarnaast uiteenlopende fauteuils maar ook verlichtingsarmateuren. In het nu verschenen boek, door Idea Books geimporteerd uit Spanje, treft men deze interieurcomponenten aan in samenhang met de architectuur van Jacobsen. Het vormt daardoor een aantrekkelijk boek dat op het eerste oog wat saai lijkt. De in zwart/wit afgebeelde tekeningen en foto’s openen bij rustig lezen en veel kijken een wereld van Deense architectuur en Scandinavisch design. En bestek om te eten, kaarsenstandaards, en niet te vergeten een compleet programma kranen, douchekoppen en aanverwant sanitair ontwierp Jacobsen zelf, en wel zo degelijk dat ze – na wat al snel verholpen aanloopproblemen – nu nog steeds door veel architecten worden voorgeschreven. Dat is overigens niet in de laatste plaats om de hoge kwaliteitsnormen van de fabrikant die vaak wat betere legeringen in zwaardere afmetingen gebruikt.

Een boek als dit moest er eenvoudig komen. Het vormt een van de drie eerste delen in een nieuwe reeks ‘Design Classics’, waarin tevens delen verschenen over de architect Antoni de Moragas en de Catelaanse Jugendstilarchitect Lluis Domenech (respectievelijk kosten deze boeken – 89,50 en – 153). Het zijn ogenschijnlijk geen goedkopere boeken, maar ze zijn met overtuiging samengesteld, waarbij het niet altijd om de bekendste namen gaat, maar wel om architectonische kwaliteit. Arne Jacobsen vormt daar een uitstekend voorbeeld van en was een jaar geleden onderwerp van een interessante tentoonstelling in Amstelveen. Jammer dat dit boek toen nog niet beschikbaar was. Aan dat gemis is nu met dit uitstekend verzorgde boek een einde gekomen. De tekst is in het Engels/Spaans opgenomen.

WvH

Felix Solaguren-Beascoa: ‘Arne Jacobsen’ verscheen in de nieuwe reeks ‘Design Classics’. Uitgave: Santa en Cole, Barcelona 1994. Importeur: Idea Books, Amsterdam. Formaat: 23,5 x 28 cm, 224 blz. ISBN: 84 85424 27 1. Prijs: (gebonden) – 126.

Bedrijfsrestaurant in een bankgebouw van Arne Jacobsen waar zowel zijn stoelen, tafels als lampen zijn toegepast.

Reageer op dit artikel