nieuws

Achthoekige unit biedt veel gebruiksmogelijkheden

bouwbreed

Bureau A+ te Roermond heeft in opdracht van Prefab Limburg een unit ontwikkeld die geschikt is voor verschillende gebruiksfuncties. Door de achthoekige plattegrond biedt de unit veel mogelijkheden, ondanks het beperkte aantal onderdelen.

De unit wordt ‘Octa-House’ genoemd, vanwege de achthoekige plattegrond. Die vorm is gekozen, omdat hij veel binnenruimte biedt in verhouding tot de lengte van de buitenwand. Bovendien zijn de veelhoeken goed te schakelen en leent de vorm zich goed voor een dakconstructie, bestaande uit taps toelopende elementen die samen een achtmaal geknikt koepeldak vormen. De dakhelling bedraagt 15 a 20 gr. . Het ‘Octa-House’ heeft in het centrum een daklicht, waardoor voldoende licht in het interieur door kan dringen. De dakdelen rusten op de binnenwanden of vormen een vrijdragende constructie. In het te geval moeten zij tijdens de uitvoering tijdelijk worden ondersteund.

Geschroefd

In Nederland is nog maar een enkel exemplaar van het Octa-House uitgevoerd. Het staat in de buurt van Roermond en is in gebruik als kantine. De constructie is op een ter plekke gestorte betonnen plaat gefundeerd. Als bouwpakket, zonder de fundering en aansluitingen maar met alle onderdelen en voorzieningen, kost een Octa-House tussen de – 40.000 en – 50.000. Alle onderdelen worden eenvoudig aan elkaar geschroefd met speciaal ontwikkelde hoekverbindingen.

Een Octa-House kan uit verschillende materialen vervaardigd worden, maar de ontwerpers hebben vooral gedacht aan sandwichpanelen van aluminium, gevuld met glas- of steenwol, in een aluminium frame. “Ter plekke vullen van een frame met voorhanden materialen kan natuurlijk ook”, aldus een woordvoerder van Bureau A+. De woordvoerder doelt daarmee op de mogelijkheid om het Octa-House te exporteren naar plaatsen met een huisvestingsprobleem, bijvoorbeeld van vluchtelingen.

Bouwpakket

De unit is zo ontworpen, dat hij eenvoudig is te transporteren. Er ke 5 of 6 complete bouwpakketten in een container verscheept worden. Ter plaatse aangekomen is een unit in een enkele dag te monteren.

Het Octa-House heeft een uitstekende thermische isolatie. Het is duurzaam, dus kan ook toegepast worden in situaties waarin tijdelijke huisvesting voor lange duur nodig is. De onderhoudskosten van de unit zijn laag.

Een enkel nadeel van de achthoekige vorm kan zijn, dat het lastig is om meubels in het interieur te plaatsen. De lengte van de wanddelen is echter voldoende voor het aanschuiven van een bed, kast of tafel met stoelen. Voor de natte cel is een aparte wand ontworpen, die een achtste deel van de plattegrond in tweeen deelt. Ter weerszijden van die wand bevinden zich een douchekamer en een keukenblok.

Plattegrond van het Octa-House.

Reageer op dit artikel