nieuws

Zweedse bouw biedt weinig kans op werk

bouwbreed Premium

De Zweedse bouwbond (Byggnadsarbeteraforbundet) voorspelt dat in de eerstkomende jaren 25000 bouwvakkers de branche moeten verlaten.

In een rapport geeft de bond als visie, dat de bouw in Zweden nooit meer de grote omvang van de jaren ’80 zal terugkrijgen. Door de ontwikkelingen zal tevens het aantal leden dalen tot onder de 100000. Nu zijn nog 120000 bouwvakkers bij de bond aangesloten. Hiervan zijn er 30000 werkloos, terwijl nog eens 15000 mensen werken aan poen die worden uitgevoerd in het kader van de arbeidsmarktpolitiek.

Om de afvloeiing te reguleren pleit de organisatie onder meer voor vervroegd pensioen voor leden boven de 60 jaar, terwijl ongeschoolde of slecht opgeleide jongeren moet worden geadviseerd naar een baan buiten de bouw uit te kijken. Desondanks moeten in de periode tussen 1996 en 1998 jaarlijks 15000 nieuw-opgeleide jongeren worden gerekruteerd, menen dezelfde toekomstvorsers.

In de jaren ’70 was het aandeel van de bouw in het BNP van Zweden 11%, op dit ogenblik 7% en aan het eind van de eeuw waarschijnlijk 8%. Overigens denkt men, dat op korte termijn een deel van de binnenlandse malaise kan worden gecompenseerd door werk te aanvaarden in het buitenland – dat wil zeggen met name Denemarken en Duitsland. Het Deense verbond van aannemers bijvoorbeeld heeft bekendgemaakt nu en volgend jaar 15000 bouwvakkers meer nodig te hebben als gevolg van een verwachte toename van de activiteiten met 10% – deels door meer opdrachten in Duitsland. In Denemarken alleen wordt het door de grote vraag moeilijk aan voldoende mensen te komen.

Reageer op dit artikel