nieuws

Vrouw gewond bij renovatiepo tijdens ophangen van de was

bouwbreed Premium

Bij het slopen van een schoorsteen in het kader van het renovatiepo Vogelbuurt in Voordam heeft buurtbewoonster S. de K. bij het ophangen van de was een stuk puin op het hoofd gekregen, waardoor ze een hoofdwond en een hersenschudding opliep. Ze is opgenomen in het ziekenhuis. De vrouw was ondanks waarschuwingen van de uitvoerder van het po de tuin in gelopen. Onderzoek wees verder uit dat de beveiliging tegen vallend puin niet echt deugdelijk was.

Bij sloop altijd voorziening nodig tegen vallend puin

“Waarom moest ze nou toch die was ophangen? Die uitvoerder had vanmorgen nog gewaarschuwd dat ze de schoorsteen gingen slopen. Ga niet de tuin in, zei hij, we waarschuwen wel wanneer we klaar zijn. Gaat ze toch naar buiten met die was, ondanks alle waarschuwingen. Ja, en dan laten die stommelingen een stuk sloopwerk naar beneden donderen.”

De gepensioneerde buurtbewoner K. de K. vraagt zich almaar af wat zijn vrouw Sophie bezield heeft om de tuin in te lopen, terwijl ze wist welke risico’s ze daarmee nam.

De uitvoerder had de buurtbewoners nog zo nadrukkelijk gewaarschuwd voor de gevaren die gepaard zouden gaan met het sloopwerk. Het schoorsteenkanaal was dichtgezet om te voorkomen dat stof en puin door het kanaal in de woonkamer konden komen.

“Hij zei dat ze hun best zouden doen om de steenbrokken van het dak af te voeren via de pannenlift van de dakdekker. Die was namelijk ook boven aan het werken. Maar echt garanderen dat er niets zou vallen kon de uitvoerder niet. Vandaar zijn advies om eventjes niet in de tuin te komen. Maar ja, Sophie en haar was, he. Nu ligt ze twee weken plat. Volgens de arts in het ziekenhuis valt het nog mee. Een drie centimeter groot gat in haar en een hersenschudding. Een schedelbasisfractuur zou ook mogelijk zijn geweest met zo’n stuk steen op je hoofd”, aldus de K.

Niet lekker

Uitvoerder L. de Z. van het aannemingsbedrijf Creablok uit Voordam voelt zich niet lekker bij hetgeen gebeurd is. “Die slopers van onderaannemer De Moker kwamen de keet inhollen. Is dat mens toch de tuin ingegaan met d’r wasgoed, rolt er een stuk puin van het dak. Precies op haar hoofd.

Of ik de ambulance wilde bellen. Dat deed ik natuurlijk gelijk en eerste hulp kon ik ook meteen geven. Er was nogal wat bloed; tja, zo’n vrouw met de was draagt geen helm. De arts liet trouwens nog even bellen, ik had erom gevraagd. Een hersenschudding; dat gat in haar hoofd zou wel meevallen. Waarvoor loop je dan toch te waarschuwen? Voortaan laat ik de achterdeuren dichtspijkeren.” Z. nam na het ongeval ook meteen contact op met Aboma uit Ede. De veiligheidskundige die later op de dag naar de Vogelbuurt kwam, kende het renovatiepo al. Hij was er twee maanden voor het ongeval geweest voor een adviesbezoek.

De veiligheidskundige was verbaasd dat hij niet, zoals bij het vorige bezoek wel, goed geconstrueerde steigers rond de te slopen schoorstenen aantrof. Bij de schoorsteen waarvan een stuk puin mevrouw De K. raakte, had men ook zonder zo’n steiger gewerkt.

“We konden geen steiger monteren” vertelt voorman De H. van het sloopbedrijf De Moker uit Voordam, “omdat het pannen leggen te dichtbij was gekomen. Wij werkten gewoon met nokladders die met haken over de nok worden vastgezet. De steenbrokken, die we lossloegen met de voorhamer, legden we op de sporten van de nokladder. Werd de hoeveelheid puin te groot dan voerden we die af met de pannenlift. Het te deel van de schoorsteen (hij moest tot een meter onder de nok worden gesloopt) deden we op de zolder, dus van binnen uit. Ik sloopte dat en ik gaf de stukken steen die ik lossloeg door aan m’n maat die buiten stond. Die legde ze weer op de pannenlift. Tja, er is toch een brok steen gevallen; we hoorden geschreeuw van beneden uit de tuin. Waarom is die vrouw niet binnen gebleven? Ik was erbij toen de uitvoerder van Creablok haar vanmorgen waarschuwde. Hij deed het serieus en met nadruk, er kan toch altijd iets gebeuren.”

Veiligheidsadvies

De deskundige van Aboma wees de betrokkenen erop dat de gekozen methode van slopen en afvoeren niet spoorde met de aanbevolen aanpak. De steigerconstructie die eerst werd gebruikt, was voor het gemak van de dakdekker (!) niet gemonteerd.

Er werd – om tijd te sparen – getracht met nokladder en pannenlift voor tussentijdse opslag en latere afvoer te zorgen.

Deze werkmethode levert risico’s op, er schiet wel eens een stuk puin tussendoor; ditmaal met, weliswaar niet catastrofale, maar wel degelijk zeer pijnlijke afloop. De veiligheidskundige voegde aan zijn rapport een tweede advies toe. Ook als de maatregelen ‘boven’ perfect zijn, blijft er bij sloop altijd een mogelijkheid dat brokstukken hun eigen weg omlaag vinden.

Vangschotten

Het voorval bij het renovatiepo in de Vogelbuurt in Voordam zou slechts het gras hebben geschaad indien de tuindeuren van de benedenwoning geblokkeerd waren geweest. Toch wees hij erop dat bij sloopwerk altijd een deugdelijke voorziening tegen vallend puin moet worden getroffen.

Netten of vangschotten zouden de risico’s van de gevolgde methode hebben ke verkleinen. Bovendien moet er voorkomen worden dat iemand bij zijn werkzaamheden of op weg daar naar toe van het dak kan vallen.

Adviezen over veiligheid en

materieelkeuring

Aboma + Keboma

Postbus 141

6710 BC EDE

Tel.: 08380 – 31481

Fax: 08380 – 32013

Reageer op dit artikel